Presedintele american ales Barack Obama merge la Washington astazi, la mai putin de o saptamana dupa victoria sa istorica, pentru a discuta cu predecesorul sau George W. Bush despre provocarile care il asteapta dupa ce va fi investit in functie, in 20 ianuarie, relateaza NewsIn.

Obama, in varsta de 47 de ani, ales presedinte dupa doi ani de campanie concentrata pe schimbare - in special fata de politica externa si economica a administratiei Bush - va lasa politica la o parte in cursul vizitei la Casa Alba.

Vizita, la care va lua parte si Michelle, sotia sa, va dura aproximativ 90 de minute. Sotii Obama se vor plimba prin viitoarea lor casa, iar Bush si presedintele ales vor discuta apoi despre diverse subiecte, inclusiv despre transferul de putere, despre economia americana si despre razboiul din Irak.

Bush, a carui popularitate extrem de scazut a antrenat o victorie rasunatoare a lui Obama si a democratilor, a dat asigurari ca va face tot ceea ce ii sta in putere pentru a-l ajuta pe Obama si pentru un transfer de putere lin.

"Asigurarea unei tranzitii fara precedent este prioritatea restului mandatului meu", a declarat Bush sambata, in alocutiunea sa radiofonica saptamanala. "In urmatoarele saptamani le voi cere oficialilor din administratie sa informeze echipa Obama in legatura cu principalele dosare in curs, de la pietele financiare pana la razboiul din Irak", a afirmat el. Presedintele in exercitiu a declarat ca il va tine pe Obama la curent cu deciziile importante pe care le va lua in urmatoarele doua luni.

Secretarul general al Casei Albe, Joshua Bolten, citat de AFP, a afirmat ca administratia actuala a initiat contacte cu echipa lui Barack Obama inainte de rezultatul alegerilor. "Munca noastra, care a inceput cu luni in urma si pe care o continuam acum intensificata, cu echipa Obama, este sa facem in asa fel incat (transferul de putere - n.red.) sa nu intampine obstacole", a adaugat el, citat de postul C-Span. "Pentru ca daca va izbucni o criza in 21 ianuarie", a doua zi dupa investirea lui Obama, noua administratie "va trebui sa ii faca fata", a explicat el. "Trebuie sa facem in asa fel incat sa fie cat mai bine pregatita posibil", a spus el.

Desi Obama a subliniat ca intelege ca Bush este presedinte pana in 20 ianuarie, el incearca sa isi formeze rapid un cabinet pentru a pregati politicile pe care le va adopta. Astfel, Obama si-a exprimat clar intentia de a se ocupa in primul rand de criza financiara. El le-a dat asigurari americanilor ca Guvernul sa "se va apuca de treaba inca din 20 ianuarie", pentru ca nu are "nicio clipa de pierdut". "Prioritatea numarul unu este economia", a spus duminica si Rahm Emanuel succesorul lui Joshua Bolten la Casa Alba.

Seful echipei de tranzitie a lui Obama, John Podesta, a anuntat inca de duminica si faptul ca presedintele ales examineaza unei decizii ale lui Bush, in special in ceea ce priveste forajele petrolier.
Intrebat despre criza din industria americana a constructiei de masini, acesta a apreciat ca sunt posibile masuri dinainte ca Obama sa fie investit in functie.

"Washingtonul trebuie sa accelereze acordarea a 25 de miliarde de dolari promisi pentru reinnoirea echipamentelor de productie, care sa permita fabricarea unor vehicule mai economice in ceea ce priveste consumul de carburant",
a declarat el, pentru CBS.

George W. Bush a salutat victoria lui Obama - fiul unui kenyan de culoare si unei femei americane alba - drept un "vis indeplinit" in ceea ce priveste drepturile civile, aminteste Reuters. "Va fi o priveliste frumoasa cand presedintele Obama, sotia sa Michelle si cele doua fiice frumoase ale lor vor pasi in Casa Alba", a spus Bush in dimineata de dupa alegeri.

Sotii Obama se vor intalni la 14.00 ora locala (21.00 ora Romaniei) cu George W. Bush si cu Prima Doamna, Laura Bush. "Se vor intalni in privat, in Biroul Oval (...) Stiu ca presedintele (Bush - n.red.) vrea sa ii impartaseasca presedintelui ales Barack Obama punctele sale de vedere in mai multe chestiuni importante", a spus Bolten.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.