Guvernatorul republican de California, Arnold Schwarzenegger, a declarat duminica la CNN ca nu este interesat de un post in viitoarea administratie Obama, punand astfel capat zvonurilor ce il indicau intr-o functie de "tar verde" al energiei, care sa se ocupe de incalzirea climei, relateaza NewsIn.

"Am spus clar ca vreau sa raman pana la incheierea mandatului. Sunt atatea probleme de rezolvat in California", a declarat fostul actor, a carui sotie, Maria Shriver, nepoata a presedintelui asasinat John Kennedy, a sustinut candidatura democratului Obama.

Guvernatorul republican a spus ca in pofida faptului ca partidul sau nu a castigat alegerile prezidentiale, cel putin pe plan personal are un motiv sa fie fericit. "Ma pot intoarce in dormitor, deci iata marele avantaj", a glumit guvernatorul de California.

Nascut in Austria, Schwarzenegger n-ar putea candida la presedintia Statelor Unite, dar s-a declarat "miscat" de alegerea primului presedinte american de culoare. "Cred ca este istorica. Privind-o cu mentalitatea unui european (...), pentru mine este un imens progres - pentru ca va avea efect asupra lumii intregi - de a vedea cum negrii americani s-au putut ridica pana la cel mai inalt nivel, ceva de care aveau atata nevoie".

"Cred ca este revigorant. Sunt mandru ca poporul american a ales sa mearga in aceasta directie si a aratat ca prejudecatile nu atana intr-atat de greu in balanta pe cat se temeau unii", a spus guvernatorul de California.

Obama si Schwarzenegger nu au prea multe in comun. Dimpotriva, fostul actor, care l-a sustinut pe John McCain in campanie, a declarat ca intentiile lui Obama in privinta impozitelor sunt "planuri de tip sovietic de impartire a economiei". Insa data fiind pledoaria presedintelui ales pentru bipartizanat, la care se adauga experienta guvernatorului in ceea ce priveste politicile ecologiste si sprijinul pe care il acorda energiei regenerabile si biocombustibilului, zvonurile cu privire la posibila sa numire intr-o functie din care sa supervizeze energia si politicile de mediu ale administratiei au circulat tot mai intens.

Pe de alta parte, copresedinta echipei de tranzitie a lui Barack Obama, Valerie Jarrett, a repetat duminica la NBC ca nu este exclus ca din administratia noului presedinte democrat sa faca parte si republicani.

"Sunt sigura ca administratia (lui Barack Obama) va cuprinde oameni cu orizonturi diferite", a raspuns ea la intrebarea jurnalistului referitoare la eventualitatea ca republicanii sa se alature viitoarei administratii Obama. "De-a lungul intregii campanii, presedintele ales Barack Obama a vorbit despre importanta de a nu fi partizan", a reamintit Jarrett. "Cred cu adevarat ca el va lua cele mai bune decizii, daca este indemnat de oameni care au perspective diferite. Prin urmare, este foarte important pentru el ca aiba acest tip de diversitate in jurul mesei", a adaugat Valerie Jarrett, o apropiata a cuplului Obama care a facut cariera administrativa la municipalitatea Chicago si a coadministrat finantele campaniei electorale a candidatului democrat de Illinois.

Intrebata despre eventualitatea ca secretarul apararii, Robert Gates, sa ramana sef al Pentagonului, Jarrett a raspuns: "Cred ca totul este posibil acum (...) Nu voi exclude nimic".

"Cred ca presedintele ales Obama are un spirit deschis. Cauta talente peste tot pe unde le poate gasi si vrea sa aleaga absolut cea mai buna echipa pe care o poate gasi, iar aceasta sa lucreze concertat, in mod unic", a adaugat purtatoarea de cuvant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.