Grupari rasiale indignate de faptul ca America e condusa de un negru, insusi guvernul SUA condus din umbra de evrei care doresc sa aiba la Casa Alba o persoana aservita sau un complot din partea unor tari ca Rusia sau Iran - acestea sunt posibilele scenarii privind asasinarea lui Barack Obama

"Presedintii SUA au fost intotdeauna expusi riscului asasinarii, mai ales din cauza puterii imense pe care o detin si a simbolismului special care le este atribuit. Obama nu va fi o exceptie", scrie Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii din SUA, supranumit "CIA-ul din umbra".

De-a lungul istoriei au fost asasinati patru presedinti americani: Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley si John F. Kennedy. Incercari nereusite de atentate si amenintari s-au inregistrat in timpul fiecarui mandat, cea mai periculoasa fiind cea la adresa lui Nixon.

In cazul lui Obama, pe langa faptul ca poarta titlul de presedinte, el este si primul sef de stat de culoare al SUA - un fapt care aduce un element complet nou si mult mai periculos in "matricea amenintarilor". Cea mai mare amenintare vine, potrivit Stratfor, din partea gruparilor rasiste ale albilor, care cred ca un presedinte negru ar trebui ucis.

"Trebuie luat in considerare ca presedintia lui Obama intervine dupa o serie de atentate asupra unor importanti lideri ai comunitatii afroamericane, printre care Medgar Evers, Malcolm X si Martin Luther King Jr. Evers a fost asasinat de Ku Klux Klan, iar asasinarea lui King Jr. a avut tot motivatii rasiste", atrage atentia analiza institutiei americane.

Potrivit Stratfor, exista trei scenarii diferite luate in considerare cand se vorbeste de asasinarea lui Obama.

Primul scenariu ar fi generat de indignarea ce a cuprins miscarile rasiste care militeaza pentru suprematia albilor dupa alegerea lui Obama in functia suprema a statului. Chiar daca asemenea declaratii nu sunt facute public, pentru ca ar constitui un motiv de arest, exista numeroase bloguri si mesaje electronice rasiste care vorbesc "despre inevitabilitatea unui atac asupra lui Obama intr-un mod foarte sugestiv".

Pe de alta parte, s-ar putea ca miscarile rasiste sa aiba o abordare radical opusa. Presedintia lui Obama le-ar putea aduce un avantaj, din moment ce le-ar putea servi "drept un strigat de desteptare pentru albii din America". Odata ce amercanii caucazieni vor constientiza ca au ajuns atat de jos, incat sunt condusi de un negru caruia i-a fost incredintata puterea suprema din stat, "acestia se vor ingramadi sa adere la miscarile rasiste pentru a redobandi puterea", prognozeaza Stratfor.

Al doilea scenariu privind asasinarea lui Obama implica chiar miscarea ZOG si Guvernul american. Astfel, insusi guvernul, prin sforile trase de ZOG, ar complota ca sa il omoare pe Obama si sa-l inlocuiasca cu cineva care le este aservit. ZOG ar putea sa arunce foarte simplu vina asasinatului pe gruparile rasiste. Acest lucru le va servi si la reducerea discursului instigator la ura al albilor care promoveaza suprematia acestei rase, cat si la permisivitate in ceea ce priveste posesia de arme.
Al treilea scenariu Stratfor prezinta posibilitatea ca anumite tari ostile Americii, precum Rusia sau Iran, sa finanteze si sa antreneze un criminal platit in acest sens. Asasinul ar putea sa fie membru al miscarii rasiste, de pilda, cunoscut fiind faptul ca Duke, de exemplu, a laudat adesea miscarea nationalista din Rusia si ca a calatorit adesea in acea tara. De aemenea, el a participat la o conferinta de respingere a Holocaustului, la Teheran.

Secret Service, care se ocupa de securitatea presedintelui, urmareste cu precadere comploturile organizate de grupari mai mult decat prinderea unor "lupi singuratici". Asasinii care actioneaza pe cont propriu sunt "foarte, foarte greu de descoperit pentru ca sunt complet izolati si nu spun nimanui despre intentiile lor", considera Stratfor. Gruparile sunt mai usor de monitorizat, intrucat actiunile lor sunt mai vizibile si isi apara destul de prost operatiunile. Un alt indiciu care desconspira gruparile este finantarea externa pentru arme, echipamente si alte elemente pentru planificarea atacului.

"Daca organizatiile sunt oarecum usor de urmarit pe radarul Serviciilor Secrete, al CIA, FBI si al altor agentii, 'lupul singuratic' este greu de identificat inainte sa actioneze. Adevarata problema apare atunci cand sunt intrunite doua conditii: intentia si capacitatea, ideologia si abilitatea", scrie Stratfor.

Documentul subliniaza ca securitatea presedintelui este o problema de siguranta nationala a SUA. "Un atac cu sau fara succes asupra presedintelui cauzeaza instabilitate in SUA si in intreaga lume. Avand in vedere echilibrul fragil in care se regasesc SUA, Rusia si tarile din Orientul Mijlociu, un atac asupra presedintelui ar destabiliza politica externa a SUA si ar avea un impact crescut asupra securitatii interne. Mai mult, pe plan intern, uciderea primului presedinte de culoare ar avea un efect devastator asupra relatiilor interrasiale", arata Stratfor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.