Radu Florescu, omul din spatele campaniei pentru Obama din Romania, vorbeste redactorului 9AM, despre ce s-a intamplat in culisele acesteia si despre ceea ce inseamna alegerea lui Obama la presedintia SUA pentru cea mai mare putere a lumii si pentru Romania, dupa traumele lasate mostenire de George Bush.
9AM: Cate voturi s-au strans in campania "Americans in Romania for Obama"?

Radu Florescu:
Nu stim exact cate voturi s-au strans, dar cred ca am contribuit cu aproximativ 300-400 de voturi pentru Obama. Este vorba despre voturile americanilor; a fost dificil sa estimam numarul voturilor romanilor-americani deoarece au comunicat mai putin cu noi.

9AM: Ce fonduri au strans "Americans in Romania for Obama"?

Radu Florescu: Credem ca am strans aproximativ 25.000-30.000 $.

9AM: Cum s-a desfasurat Campania pentru Obama in Romania? Dar in State Unite ale Americii?

Radu Florescu: In Romania, am organizat cateva evenimente pentru inregistrarea votantilor. Nu am dorit sa fim partizani si consideram ca invitatia de a vota adresata atat democratilor cat si republicanilor a fost modalitatea cea buna de a comunica pozitia candidatului nostru. Nu am promovat doar culoarea rosie sau doar pe ce albastra, ca o forma de a exprima unitatea ce caracterizeaza poporul american.

Primul eveniment a avut loc la Cabaret unde am instalat laptop-uri pentru inregistrare, am facut un gratar in stil american, am difuzat filme cu Obama, incluzand biografia sa, au avut loc discursul meu si cel al lui James Rosapepe, si am avut o participare extraordinara a cateva sute de persoane.

Cel de-al doilea eveniment a avut loc la Coyote si s-a numit "Rock ’N Register for Obama" si a avut aproximativ acelasi format, dar de aceasta data am a avut cea mai buna formatie de rock ’n roll care ne-a sprijinit initiativa.

De asemenea, am realizat un call-center format din voluntari pentru Obama care au sunat o serie de 2000 de persoane din Ohio, SUA pentru a ne asigura ca cunosc toate modalitatile de vot si ca vor vota. Aceasta initiativa a fost una de succes in mare parte.

In plus, am stabilit interviuri prin Europa de Est cu personalul de conducere pentru Obama, inclusiv Brzezinski si McFaul. Aceste interviuri au avut loc in Polonia, Cehia, Ucraina si Romania.

Pentru campanie, am trimis jurnalisti romani in Statele Unite pentru a-l sprijini pe Obama.

Am organizat o strangere de fonduri si am stabilit intalniri la mine acasa pentru grupuri de suporteri ai lui Obama, dar numai americani.

9AM: Ce a insemnat "election day" pentru americani?

Radu Florescu: Sunt foarte fericit ca vom avea o schimbare reala in directia Statelor Unite dupa 8 ani dezastruosi sub administratia Bush. Chiar daca am radacini in Romania si in Franta, sunt nascut si crescut in America si sunt mandru ca am contribuit si l-am sprijinit pe primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite. Cred in viziunea sa, in energia si inteligenta sa care il vor ajuta sa ghideze Statele Unite in aceasta perioada dificila. Sloganul sau "O Schimbare de care Avem nevoie" subliniaza mesajul pe care il impartasesc si eu. Cred ca si votantii au simtit acelasi lucru, fapt ce a dus la o departajare a sa de 349 – vot electoral.

9AM: Care este pozitia lui Obama fata de Romania?

Radu Florescu: Nu vad nicio schimbare majora in ceea ce priveste acest aspect. Dialogul dintre Statele Unite si Romania exista, relatia este puternica, este deja o strategie pe termen lung. Vor fi doar diferente de nuante. Exista un avantaj in persoana lui Biden care are experienta in relatiile cu Romania si cunoaste toate problemele cu care se confrunta.

9AM: Va fi Barack Obama capabil sa isi tina promisiunea si sa aduca schimbarea in SUA?

Radu Florescu: A facut multe promisiuni. Cred ca va face tot posibilul sa indeplineasca cate mai multe dintre acestea cat mai curand posibil. Pe de alta parte exista sanse mici sa isi indeplineasca toate obiectivele peste noapte. Ceea ce vad si cred este ca Obama, care a lucrat atat cu republicani cat si cu democrati, isi va sufleca manecile si va face toate eforturile pentru a iesi din gaura in care se afla Statele Unite. In termeni de schimbare, mesajul sau expune intregii lumi aspectele de care este capabila aceasta tara.

9AM: Cum ati caracteriza cei opt ani la Casa Alba ai lui George W. Bush?

Radu Florescu: Intr-un cuvant – un dezastru. In acesti 8 ani Bush a a dus economia in pragul prabusirii, a adus 2 razboaie cu foarte putine optiuni, si-a pierdut credibilitatea in fata aliatilor si partenerilor si a tradat si a indus in eroare publicul american. As caracteriza aceasta administratie ca fiind una dintre cele mai slabe, daca nu cea mai slaba administratie din istoria Statelor Unite.

9AM: Palin vs. Biden: care e mai bun pentru America?

Radu Florescu: Biden a fost o alegere pragmatica. Este o persoana care are 35 de ani de experienta in politica externa si cunoaste tot ceea se intampla pe scena politica de la Washington. Experienta sa completeaza perfect inteligenta si viziunea lui Obama.

Palin a fost aleasa cu un singur scop – si nu a fost alegerea lui McCain – acela de a atrage neoconservatorii ce au fost rapiti partidului republican. A fost imatura in fata refelctoarelor, a jucat un rol pe care ea l-a crezut ca fiind real. Au fost multe comentarii de genul ca "ea este ca noi, de aceea o sprijinim" – dar dupa 8 ani sub administratia Bush nu mai avem nevoie de una ca ea la Casa Alba. Cu varsta lui McCain, este o alegere prea pericuoloasa.

Radu Florescu este actionar in toate firmele grupului Saatchi & Saatchi si responsabil de conducerea a cinci departamente in cadrul grupului, printre care agenția de media Zenith Media, firma de productie publicitara Pantone Production.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.