Zilele acestea, in orasul Italian Bologna, se desfasoara a patra editie a Festivalului international de cinematografie, ”Le parole dello schermo” (Cuvintele marelui ecran), dedicat, anul acesta, cineastilor si scriitorilor romani contemporani.
Sectiunea centrala a festivalului este consacrata unei ample retrospective a artei cinematografice si literare romane, pentru ca evenimentul supune analizei legaturile existente intre scriitura literara si imaginile marelui ecran.

Premiul Palm d’Or castigat de regizorul roman Cristian Mungiu anul trecut la Cannes, constituie un important gest de recunoastere pentru un tanar cineast, cu atat mai mult cu cat acesta este roman. Aceasta a fost ca o raza de lumina deschisa asupra unei culturi contemporane tinere si energice, care apartine a unei natiuni care de prea putine ori capata atentia cuvenita, noteaza organizatorii, pe site-ul dedicat Festivalului ”Le parole dello schermo”.

Festivalul Italian ofera astfel un focus asupra culturii romane, invitand personalitati romane ce vor discuta impreuna cu colegi italieni, intr-o sesiune de intalniri si dezbateri.

“Le parole dello schermo” aduce in fata publicului Italian scriitori si regizori celebri din Romania. Ieri, scriitorii romani Horia Roman-Patapievici, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Filip Florian, Ana Maria Sandu, Anca Maria Mosora, Catalin Dorian Florescu s-au aflat fata in fata cu scriitorii italieni Andrea Bajani, Silvia Ballestra si Antonio Scurati intr-o sesiune de comunicare. In cadrul aceleiasi intalniri, Catalin Florescu a prezentat cartea sa, «Il massaggiatore cieco»(“Masorul orb”), aparuta la editura italiana GIUNTI.

Omagiul adus Romaniei continua cu proiectiile filmelor “La est de Bucuresti”, al regizorului Ciprian Porumboiu, premiat la Cannes in anul 2006. Publicul italian va fi purtat in inima unei mici comunitati care locuieste pe malul Dunarii, cu ajtorul filmului de debut “Ryna”, al tinerei regizoare Ruxanda Zenide, prezentat de catre actrita Dorotheea Petre. Dan Cepraga, doctor docent al universitatii din Pdova, va prezenta publicului italian, deja consacratul film, “Moartea domnului Lazarescu”, regizat de Cristi Puiu.

In cadrul festivalului sunt prezentate de asemenea, filme de Lucian Pintilie, Stere Gulea, Cristian Nemescu si Catalin Mitulescu, intr-un eveniment –panorama, dedicat Romaniei. Toate acestea nu pentru ca regizorul Cristian Mungiu a castigat cea mai mare distinctie de la Cannes, ci pentru ca victoria sa evidentiaza necesitatea cunoasterii si intelegerii Romaniei, argumenteaza organizatorii festivalului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.