O alegere complicata

Marti noapte, Barak Obama le-a promis ficelor sale Sasha, de 7 ani, si Malia, de 10, in fata a milioane de omeni, ca se vor muta in resedinta oficila din Washington insotiti de un catelus. Potrivit reactiilor, nu numai ca promisiunea trebuie respectata, dar alegerea trebuie facuta cu grija, pentru a nu se confrunta cu o avalnsa de critici. Marea dilema este rasa viitorului "lider patruped".

Dezbaterile culminante au loc intre asociatiile pentru drepturile animalelor si cele destinate patrupedelor de rasa pura. Astfel, organizatia pentru drepturile animalelor PETA i-a cerut lui Obama sa salveze un caine din refugiile pentru animale. “In aceasta tara, persoanele sunt foarte elitiste, preferand rase pure in locul celor metis, situatie ce provoaca abandonul a milioane de caini" , argumenteaza presedinta organizatiei Ingrid Newkirk.

Asociatia americana de prevenire a cruzimii fata de animale ASPCA se declara incantata de faptul ca familia Obama are in perspectiva o adoptie, si il indruma pe noul presedinte catre propriile centre pentru animale abandonate, oferind astfel un exemplu intregii natiuni.

De cealalta parte, registrul oficial american al animalelor de de rasa pura, Kennel Club, dar si alte astfel de asociatii, propun ideea unui caine "original", organizand pe site-ul asociatiei un concurs online, unde vizitatorii pot selecta cea mai buna rasa. Pana in prezent, mii de persoane au votat si optat pentru un canis.

Undeva la mijloc sunt milioane de persoane, din toata lumea, iubitori si detinatori de caini sau nu, care dezbat aceast subiect pe forumuri. Bichon, pudel, labrador, Caim Terrier (precum Toto din Vrajitorul din Oz), canis sau Ogar, sunt doar cateva dintre rasele propuse de internauti, acestia informandu-l pe Obama cu privire la caracteristicile specifice fiecarei rase in parte.

Cea mai originala propunere este de departe a unui barbat de origine spaniola, care il sfatuieste pe noul lider al Americii sa aleaga un dalmatian, referitor la originile lui Obama, care se trage din mama alba si tata african.

Caini prezidentiali

Noua mascota canina se va alatura unei liste intregi de caini predecesori de la Casa Alba, ce au facut istorie. Traditia dateaza inca de pe vremea mandatului lui John F. Kennedy, aflat la presedintia Americii in perioada 1961-1963, care, pe langa mai multi caini, a administrat tara alaturi de pisici, canari si un cal. George Washington, presedinte al Americii intre 1789–1797, a dus renumele mai departe, detinand la randul sau mai multi caini.

Cei mai populari sunt insa terrierii scotieni Barney si domnisoara Beazley, aflati la Casa Alba pe timpul mandatului lui George Bush. Inaintea acestora, Bill Clinton s-a afisat la resedinta cu Buddy, un labrador cicolatiu.