La un an si jumatate dupa infrangerea la alegerile prezidentiale din Franta, Segolene Royal, al carei proiect a obtinut astazi votul militantilor socialisti, pare sa fie intr-o pozitie de forta pentru a se impune la conducerea principalului partid de opozitie, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Impotriva oricarei asteptari, proiectul de centru-stanga al lui Royal a obtinut astazi cele mai multe voturi (29%) din partea celor circa 130.000 de militanti chemati sa voteze, impunandu-se in fata proiectelor lui Bertrand Delanoe, primarul Parisului, si Martine Aubry, primarul orasului Lille. Cei doi, ale caror proiecte au primit voturile a circa 25% dintre membri, sunt principalii rivali ai lui Royal in cursa pentru sefia partidului.

Cu cateva zile inaintea Congresului de la Reims (14-16 noiembrie), aceasta victorie o plaseaza pe Royal intr-o pozitie de forta pentru a candida la succesiunea lui Francois Hollande, fostul sau partener de viata si actualul lider al partdiului.

Imediat ce au fost cunoscute rezultatele votului asupra proiectelor, luptele interne care mineaza PS au fost reluate, cu anuntul demisiei a doi membri ai sai. Printre acestia, senatorul Jean-Luc Melenchon, figura a aripii de stanga a partidului, care si-a anuntat intentia de a fonda o noua formatiune "fara concesii in fata dreptei". Melenchon sustinea proiectul lui Benoit Hamon, aflat in ascensiune in partid si care a fost votat de 19% dintre militanti.

Actualul sef al PS, Francois Hollande, care sustinea proiectul lui Delanoe, a apreciat imediat ca scorul obtinut de Royal nu reprezinta majoritatea in partid. El a cerut celor patru curente principale sa caute puncte comune, apreciind ca partidul va cunoaste "zile grele" daca nu se degajeaza o majoritate.

Primarul Parisului, care paruse favoritul scrutinului, a respins dinainte strategia lui Royal, favorabila unei aliante cu centrul, manevra pe care o incercase deja intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale pe care le-a pierdut.

Partizanii lui Aubry au vorbit de "o lovitura asupra aparatului partidului" dupa rezultatul votului, iar Benoit Hamon si-a mentinut candidatura la functia de prim-secretar al PS.

"Votul va trebui respectat", a replicat Royal, apreciind ca votul ii "acorda o legitimitate" pentru a conduce partidul. Ea a pozat in factor de unificare si ingrijindu-si imaginea de apropiere fata de membri si distanta fata de conducerea partidului. Recunoscand ca majoritatea sa este relativa, ea a anuntat ca le va telefona vineri principalilor sai rivali, pentru a incepe discutii "cu toata lumea, fara exceptii", dar mai ales cu Benoit Hamon.

La Congresul de la Reims, diferitele curente din PS vor incerca sa gaseasca un punct comun pentru a-si desemna liderul, care va fi ales oficial de membrii partidului in 20 noiembrie.

Indiferent care ar fi, succesorul lui Francois Hollande va avea sarcina dificila de a redresa o formatiune care a suferit trei infrangeri consecutive la alegerile prezidentiale incepand din 1995, in perspectiva celor din 2012. Desi a castigat alegerile locale din martie, PS nu pare sa poata propune o alternativa credibila pentru Nicolas Sarkozy, iar rolul de opozanti este ocupat mai degraba de trotkistul Olivier Besancenot si centristul Francois Bayrou.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.