Grupurile americane pentru drepturile homosexualilor au lansat joi un contraatac legal impotriva amendamentului constitutional ce interzice casatoriile intre persoane de acelasi sex, adoptat marti prin referendum in California, relateaza NewsIn.
O plangere a fost depusa de ACLU, Centrul national pentru drepturile lesbienelor si organizatia Lambda Legal, in timp ce orasele San Francisco, Los Angeles si Santa Clara au lansat o procedura comuna similara pentru invalidarea amendamentului.

O a treia plangere a venit de la avocata din Los Angeles Gloria Allred, in numele unui cuplu de homosexuali, care au fost primii care s-au casatorit in iunie dupa 20 de ani de lupta pentru uniunile intre persoane de acelasi sex.

"Egalitatea in fata legii nu este numai chela Constitutiei Californiei, este cea care distinge democratia constitutionala de tirania legii celui mai mare numar", a spus Dennis Herrera, avocat din San Francisco.

Militantii si autoritatile municipale vor Curtea Suprema din California sa se sesizeze din nou in dosar, spunand ca amendamentul adoptat duce la o profunda revizuire a Constitutiei statului. "Cel mai important obiectiv al Constitutiei este protejarea minioritatilor de majoritati. Schimbarea acestui principiu ar constitui o revizuire fundamentala a structurii Constitutiei, pe care numai Parlamentul statului o poate adopta", a spus Elizabeth Gill, avocata a ACLU.

Propunerea 8, initiativa unui grup de conservatori, care cerea aprobarea unui amendament potrivit caruia "numai casatoria intre un barbat si o femeie este valida", a fost adoptat marti de 52,5% dintre alegatorii din California fata de 47,5% impotriva. Votul anuleaza de facto o decizie a Curtii Supreme a statului luata in mai pentru autorizarea casatoriilor gay si arunca in incertitudine soarta celor 18.000 de uniuni intre persoane de acelasi sex incheiate in ultimele luni.

Realizatoarea TV Ellen DeGeneres, care s-a casatorit in august cu actrita Portia de Rossi la Los Angeles s-a declarat indurerata de "uriasul pas inapoi" facut de California, ca si de Florida, Arizona si Arkansas.

In afara de California, doar Massachusetts si de putin timp Conneticut au legalizat casatoriile gay.
De Generes a subliniat cat de mult s-a bucurat miercuri "ca milioane de Americani ca tara a facut un urias pas inainte spre egalitatea" intre rase, prin alegerea lui Barack Obama la presedintie, dar s-a declarat in acelasi timp "profund indurerata" de pasul inapoi facut prin abrogarea mariajului gay.

Joi, sute de oameni s-au strans in cartierul Westwood din Los Angeles in fata Templului mormon. "Nicio credinta religioasa nu trebuie folosita pentru a nega drepturile fundamentale ale celorlalti", a spus un responsabil al Centrului pentru homosexuali si lesbiene, care a acuzat Biserica Mormona ca a dat 15 milioane de dolari pentru a finanta campania pentru referendumul impotriva casatoriilor gay.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.