Noul presedinte al SUA a anuntat oficial cine va fi seful administratiei sale, republicanii intrebandu-se de ce prima sa numire strategica este unul dintre cei mai buni cunoscatori ai mecanismelor puterii de la Washingon si unul dintre cei mai ferventi democrati, relateaza Reuters.

"Anunt aceasta numire prima pentru ca seful administratiei este esential pentru abilitatea unui presedinte si a unei administratii de a-si indeplini agenda", a spus Obama, ales marti dupa ce a promis in campanie schimbarea politicilor la Washington. "Nu stiu pe nimeni mai potrivit decat Rahm Emanuel pentru a realiza aceste lucruri", a spus Obama.

'Rahmbo' Emanuel, fata dura a lui Obama la Casa Alba

Seful administratiei este una dintre pozitiile-cheie de la Casa Alba, iar cel care o ocupa este unul dintre cei mai apropiati consilieri ai presedintelui si practic poate decide cine are acces la acesta, in timp ce, pe de alta parte, dezvolta politicile administratiei. Nu este o surpriza ca Obama a inceput astfel nominalizarile, pentru ca acest post este extrem de important. De exemplu, George W. Bush a aflat despre atentatele de la 11 septembrie 2001 de la seful administratiei sale.

Potrivit AFP, "in aceasta administratie, el are ceea ce se numeste privilegiul accesului. Inseamna ca de fiecare data cand are nevoie sa-l vada pe presedinte, poate apela la secretariatul sau si aranja o intalnire care nu era in program", a explicat o sursa, adaugand ca "nu mai mult de zece oameni, poate mai putini, se bucura de un astfel de privilegiu".

Rolul sefului administratiei, post ocupat in trecut de personalitati ca Donald Rumsfeld si actualul vicepresedinte Dick Cheney, este si de a-l consilia pe presedinte sa aiba grija ce mananca si sa-si ingrijeasca sanatatea. "El are un rol foarte important pentru ca supervizeaza echipa de la Casa Alba si administratia si are grija ca presedinte sa dispuna de informatiile si sfaturile de care are nevoie pentru a lua deciziile", a explicat un purtator de cuvant al administratiei in exercitiu.

Autoritatea sa merge chiar mai departe. Membri ai administratiei au sugerat ca seful administratiei are si misiunea de a gasi in agenda presedintelui timpul necesar pentru ca acesta sa se dedice hobby-urilor sale.

Intr-o perioada de tranzitie, ca aceasta, "el are un rol primordial in alegerea colaboratorilor, organizarea Casei Albe si conceperea administratiei", potrivit surselor.

Emanuel, un congresman democrat de Illinois, in varsta de 48 de ani, foarte combativ, care a servit in sdministratia Clinton, este apropiat de Obama si de multi dintre membrii cercului acestuia.

Unii republicani s-au grabit sa critice decizia lui Obama, subliniind ca acesta a promis sa imbuntateasca relatiile dintre cele doua partide. "Prima decizie a lui Obama ca presedinte ales submineaza promisiunea sa de a <<anula divizarile>>", a spus republicanul Alex Conant. "Rahm Emanuel este un om din interior care a avut un rol-cheie in divizarea Washingtonului", a subliniat el.

Obama a vorbit despre experienta lui Emanuel la Washington. "Cu toate ca Rahm intelege cum se fac lucrurile la Washington, continua sa priveasca lumea din perspectiva vecinilor sai din nord-vestul orasului Chicago, care lucreaza din greu si nu vor decat ca guvernul sa fie de partea lor si sa respecte valorile", a spus Obama.

Emanuel, care are reputatia de maestru al strategiilor, a spus ca a decis sa renunte la pozitia din Capitol Hill pentru ca vrea sa ajute la aducerea schimbarii in Statele Unite. El a vorbit cu respect despre colegii sai republicani si a spus ca mereu le-a respectat motivele, chiar daca de multe ori nu au avut pozitii comune.

"Acum este momentul pentru unitate si, domnule presedinte ales, voi face tot ce-mi sta in putere sa va ajut sa inaditi panza fragila a politicii noastre si sa chemati americanii din ambele partide la unitate pentru un obiectiv comun", a declarat Emanuel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.