Alegerea lui Barack Obama la presedintia Statelor Unite a fost posibila si gratie unei campanii electorale ingenioase si subliminale, constand in difuzarea unui serial de televiziune celebru, “24”, difuzat de reteaua Fox, incepand cu 6 noiembrie 2001 si terminand anul acesta.

Serialul cu o uriasa audienta, intins pe sase sezoane (in fapt sase zile din viata Americii), fiecare cu 24 de episoade (fiecare dintre acestea relatand in timp real o ora din ziua respectiva), este despre conspiratii politice si lupte antiteroriste, dar si despre alegerea presedintilor americani.

Unul dintre acestia, in film, este de culoare si se numeste David Palmer, iar la mana dreapta poarta o bratara asemanatoare celei de la mana lui Barack Obama n Dennis Haysbert, actorul care l-a interpretat pe David Palmer, a spus ca filmul in care a jucat a pavat drumul lui Barack Obama catre presedintia SUA: “Le-a deschis un pic mintile in privinta notiunii ca un negru ar putea fi presedintele Statelor Unite.”

Primul sezon al seriei TV „24” (cuprinzand, ca si celelalte sezoane, cate 24 de episoade) a fost filmat in perioada 2001-2002, fiind televizat incepand cu 6 noiembrie 2001. Actiunea are loc in preajma alegerilor preliminare prezidentiale din SUA si graviteaza in jurul asasinarii senatorului de Maryland David Palmer, candidat la presedintia SUA din partea Partidului Democratic. Personajul principal, Jack Bauer (intepretat de Kiefer Sutherland), fost luptator in Delta Force, actualmente director al Unitatii Antiteroriste din Los Angeles, face fata situatiei delicate in care sotia si fiica sa, Teri, respectiv Kim, sunt rapite de oamenii din spatele planului de asasinare a candidatului David Palmer. Sezonul este compus din doua acte. Intr-unul, grupul de mercenari incearca sa-l controleze si sa-l forteze pe Jack Bauer sa-l ucida pe David Palmer prin rapirea sotiei si fiicei sale. Operatiunea de salvare a celor doua reuseste. In partea a doua, „creierele” planului de asasinare a senatorului isi continua urzeala. Totusi, sezonul are un final neasteptat si nefericit. Producatorii serialului au avut de ales intre doua variante de scenariu din cauza fanilor impartiti in doua tabere: una in care Teri Bauer moare, alta in care supravietuieste unei impuscaturi. Pana la urma au ales prima varianta.

In sezonul 2, David Palmer (interpretat de Dennis Haysbert) este deja noul presedinte al Statelor Unite si incearca, alaturi de agentul Jack Bauer, sa opreasca detonarea de catre teroristi a unei bombe nucleare in mijlocul Los Angeles-ului. Sezonul a fost filmat si difuzat in perioada 2002-2003.

Sezonul 3 a inceput sa fie difuzat pe 28 octombrie 2003 si s-a incheiat pe 25 mai 2004. Actiunea, petrecuta la trei ani de la evenimentele din sezonul 2, graviteaza in jurul unei amenintari bioteroriste – un virus este eliberat in centrul orasului Los Angeles, in timpul unei vizite a presedintelui David Palmer, care urma sa participe la o dezbatere cu un contracandidat al sau. Presedintele face fata unui scandal in care este implicat doctorul sau personal (si prietena in acelasi timp). Unul dintre principalii suporteri ai lui Palmer, Alan Milliken, cere indepartarea din staff a fratelui sau, Wayne Palmer, acesta fiind acuzat de adulter cu sotia lui Alan, Julia. Presedintele refuza cererea si ii cere fostei sotii, Sherry Palmer, sa-l ucida pe cel care a facut aceasta solicitare. Familia lui Palmer incearca sa acopere aceste eveniment, mintind anchetatorii. Opozantul lui Palmer, senatorul John Keeler, il santajeaza pe presedinte cu dezvaluirea secretului, cerandu-i sa renunte la a mai participa la alegeri. Aproape de finalul sezonului, cumnata presedintelui, Julia Milliken, o ucide pe Sherry, dupa care isi ia viata. Nedorind sa mai traiasca in minciuna, David Palmer isi anunta retragerea din cursa electorala.

In sezonul 4, Jack Bauer lucreaza pentru Departamentul de Stat pentru Aparare, dupa ce a fost concediat din Unitatea Antiterorista pentru dependenta de droguri. In penultimul sezon, al cincilea, David Palmer, fost presedinte, care i-a lasat locul contracandidatului sau, afla de un plan secret, ceea ce duce la asasinarea sa in apartamentul fratelui sau, Wayne, unde isi scria memoriile, de catre un asasin platit, Conrad Haas. Acesta din urma fusese angajat de Christopher Henderson, fost director in Unitatea Antiterorista. In ultimul sezon, Wayne ajunge presedinte SUA.

Publicului i s-a sugerat ca un negru ar putea fi presedinte

Dennis Haysbert, actorul care l-a interpretat pe David Palmer, a spus ca filmul in care a jucat a pavat drumul lui Barack Obama catre presedintia SUA. “Din punctul de vedere al publicului, le-a deschis un pic mintile in privinta notiunii ca daca ar veni omul potrivit... daca un negru ar putea fi presedintele Statelor Unite. Cred ca amandoi avem o viziune similara despre ceea ce inseamna a fi presedinte. Barack nu se enerveaza, e echilibrat. Iata cum l-am caracterizat pe presedintele Palmer: ca un om care isi controleaza emotiile si foarte inteligent”.

O Ba Ma = «El este cu noi», in persana

Barack Obama a fost tinta unor campanii de denigrare dure, mai ales pe internet, in special din cauza ca este metis si pentru ca al doilea sau nume este Hussein. Au existat numeroase speculatii ca este de religie musulmana, dar democratul a insistat ca este crestin. Recent, un articol publicat in editia on-line a prestigioasei reviste Forbes vorbea de posibilitatea ca Barack Obama sa fie „razboinicul promis”, care va veni sa ajute musulmanii siiti sa cucereasca lumea. Articolul a fost retras dupa cateva ore. O fotografie in care Obama apare cu turban in cap, realizata in timpul unei vizite in Kenya, la un var de al sau, a alimentat si mai mult speculatiile. Dar ce spun profetiile siitilor? Un site oficial din Iran a publicat un text siit din secolul 17, potrivit caruia Imam Ali Ibn Abi-Talib (varul profetului Mohamed) a spus ca la „Sfarsitul Vremurilor” si chiar inainte de sosirea „Salvatorului”, „un om negru inalt va prelua puterea in Vest”. Numit „cel mai puternic om de pe pamant”, noul conducator va aduce un semn de la al treilea imam, al carui nume este Hussein Ibn Ali.

„Siitii nu vor avea nici o indoiala ca el este cu noi”, se scrie in text. Coincidenta sau nu, Barack Hussein inseamna „binecuvantarea lui Hussein” in araba si in persana. Numele de familie, Obama, scris in alfabetul persan, se citeste O Ba Ma si inseamna „el este cu noi”. Adica exact mesajul din textele misterioase siite. Interesant este si faptul ca alegerea lui Biden ca partener al lui Obama a incins imaginatia mediilor musulmane, pentru ca senatorul Biden a sprijinit Revolutia din Iran din 1978-1979.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.