George W. Buhs a avertizat ca exista riscul ca teroristii sa profite de perioada de tranzitie dintre cele doua administratii pentru a comite atacuri vizand Statele Unite, transmite NewsIn.

"Suntem implicati intr-o lupta impotriva extremistilor violenti si hotarati sa ne atace, nimic nu le-ar placea mai mult decat sa exploateze aceasta perioada de schimbare pentru a face rau americanilor", a spus Bush in fata personalului administratiei sale.

Presedintele american a subliniat ca este prima tranzitie prezidentiala in perioada de razboi din ultimii 40 de ani si a invocat acest pericol drept unul dintre motivele principale pentru care vrea sa se asigure ca succesorul sau va beneficia de "cea mai lina tranzitie posibil".

Bush a anuntat ca va discuta la inceputul saptamanii viitoare cu succesorul sau Barack Obama despre problemele cu care se confrunta in prezent Statele Unite. El nu a precizat daca Obama va veni la Casa Alba, pentru prima data in calitate de presedinte ales.

Ideea dificultatii acestei tranzitii pentru ca are loc in timp de razboi a fost subliniata si de Pentagon, care afirma ca a depus eforturi fara precedent pentru a asigura o preluare cat mai lina a puterii de catre noua administratie. "Aceasta este prima tranzitie a puterii pe timp de razboi, dupa 1968, cand puterea a fost transferata de la Johnson la Nixon in timpul razboiului din Vietnam", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului Bryan Whitman. "Suntem pregatiti sa incepem sesiunile de informare a noii administratii", a mai spus acesta.

Pentagonul se pregateste de luni de zile pentru a gestiona cat mai bine perioada de tranzitie. "Vom fi in stare de alerta sporita pentru ca, istoric vorbind, inamicii nostri au incercat uneori sa ne atace in timpul acestor tranzitii, inainte sau dupa alegeri, perioada pe care o percep drept una de incertitudine", declarase un alt purtator de cuvant al Pentagonului, inainte de alegeri.

Istoria abunda in incidente majore care s-au desfasurat in jurul alegerilor prezidentiale americane, asa cum arata o cronologie stabilita de Statul Major american. Spre exemplu, la trei luni dupa sosirea la Casa Alba in 1961, John Kennedy a trebuit sa-si asume esecul debarcarii in Golful porcilor, care urma sa provoace criza rachetelor sovietice in Cuba, un an mai tarziu. In 1975, caderea Saigonului a intervenit la opt luni dupa venirea la putere a lui Gerald Ford, iar Ronald Reagan a fost victima unei tentative de asasinare la cateva saptamani dupa instalarea in functie. La numai o luna dupa ce Bill Clinton a devenit presedinte in 1993, cladirea World Trade Center a fost vizata de o bomba, iar in a opta luna a administratiei Bush au avut loc atentatele din 11 septembrie 2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.