Europarlamentarul german Elmar Brok, fost raportor pentru extindere, l-a criticat vehement ieri, pe comisarul Olli Rehn pentru strategia de extindere a UE, informeaza NewsIn.

Elmar Brok, membru al Partidului Popular European din PE si raportor pentru extinderea UE din 1999 pana in 2004, l-a criticat vehement pe comisarul european pentru extindere Olli Rehn, vicepresedintele Grupului liberal din PE .

"Atunci cand comisarul Olli Rehn a vorbit in fata presei despre cea mai recenta strategie de extindere, el a gresit in repetate randuri", a comentat germanul Elmar Brok, potrivit unui comunicat al grupului.

Ideea lui Rehn, care a declarat ca aderarea Turciei sa fie considerat un proces "ireversibil", nu respecta cadrul de negociere stabilit, unde se arata clar ca negocierile cu Turcia raman deschise, a remarcat Brok. "Rehn distruge, cu asemenea comentarii, increderea in procesul de extindere. Comisarul Rehn nu ia in considerare recomandari viabile in vederea unui proces de extindere real si incearca sa avanseze cu proceduri depasite", a adaugat Brok.

"Ideile sale privind negocierile de aderare cu Turcia, Tratul de la Lisabona, capacitatea de integrare a UE si criticile aduse presedintelui Sarkozy si cancelarului Merkel nu reflecta o abordare europeana coerenta, lucru care este esential pentru orice viitoare extindere a UE", a spus europarlamentarul.

"In schimb, esenta declaratiilor sale arata ca el considera ca orice viitoare extindere a UE este mai mult o problema decat un castig", a continuat Brok.

Tratatul de la Lisabona era o conditie extrem de necesara, dar luata prea tarziu, pentru ultima extindere efectuata, se mai arata in comunicat. Comentand remarca lui Rehn, potrivit caruia Tratatul de la Lisabona nu ar fi necesar pentru extindere, Brok a spus ca "CE ar trebui sa isi concentreze atentia pe obtinerea sustinerii pentru Tratat, nu sa submineze eforturile Parlamentului European si al Consiliului Europei" in acest sens.

Europarlamentarul a subliniat ca criticile sale nu se refera la Croatia, care a realizat progrese remarcabile si care merita sa fie membra UE cat mai curand posibil. Eurodeputatul german a recunoscut si ca Strategia de Extindere 2008 a Comisiei Europene indica macar ca exista o abordare noua in ceea ce priveste aspectele problematice cu care se confrunta UE in procesul de extindere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.