Barack Obama a intrat in istorie ca primul presedinte de culoare al Statelor Unite, dar tocmai culoarea pielii sale face din el o tinta si reprezinta o provocare de proportii pentru cei care ii asigura securitatea, comenteaza AFP.

Barack Obama a primit protectia Secret Service, care asigura securitatea presedintilor si candidatilor la presedintie, inca din mai 2007, cu 18 luni inainte de a fi ales presedinte.

Desi este un subiect pe care putini il abordeaza direct, ca presedinte de culoare, viata sa este deosebit de amenintata. Miercuri, doi tineri neonazisti au fost inculpati in Tennessee (sud) pentru amenintari cu moartea la adresa lui inainte de a fi ales. Potrivit unei copii a procesului-verbal, ei intentionau sa ucida 102 negri, printre ei pe Barack Obama.

Familia lui Obama, vicepresedintele ales Joe Biden si familia sa sunt paziti 24 de ore din 24 de echipe de elita formate din agenti inarmati ai US Secret Service (USSS), o ramura a Departamentului pentru Securitate Interna.

Dovada a importantei pe care au primit-o amenintarile la adresa lui Obama, podiumul de pe care si-a sustinut marti seara discursul de la Chicago era inconjurat de pereti din plexiglas transparent, prin care nu pot trece gloantele.

"Schimbarile de administratie prezidentiala necesita un grad mare de planificare operationala a misiunii noatre de protectie", a comentat Ed Donovan, purtatorul de cuvant al Secret Service, refuzand sa dea mai multe detalii despre noul dispozitiv sau sa spuna daca Obama va fi protejat mai intens decat alti presedinti. "Evident ca facem ajustari, dar in acest stadiu (...) suntem pregatiti pentru orice eventualitate", a spus el.

Al-Qaida, linistea dinaintea furtunii?

Culoarea pielii noului presedinte nu este decat un subiect de ingrijorare in plus intr-o tara care numara 200 de milioane de arme de foc, responsabile de 30.000 de decese pe an si in care patru presedinti au fost asasinati in exercitiul functiunii, iar alti cativa au fost vizati de tentative de asasinat.

"Circumstantele vor fi unice si vor constitui o provocare" pentru cei care ii asigura securitatea lui Obama, apreciaza Fred Burton, de la societatea de consultanta Stratfor, specializata in lupta antiterorism si informatii geopolitice, care considera sarcina "deosebit de dificila". "Va mobiliza multe resurse si va necesita un numar enorm de analize in termeni tactici si de protectie, pentru a fi cu un pas in fata" celor care ar incerca sa ii faca rau noului presedinte, explica expertul.

Din aceasta categorie fac parte grupuscule adepte ale suprematiei rasei albe, care ar putea profita de perioada de tranzitie dinainte ca Barack Obama sa isi preia functia in 20 ianuarie si sa beneficieze de un grad mai ridicat de protectie. Fred Burton considera ca agentii de informatii s-au infiltrat in aceste grupuri, ai caror simpatizanti au fost implicati in asasinarea lui Martin Luther King, Malcolm X sau militantului de culoare Medgar Evers, ucis in 1963 de un membru al Ku Klux Klan.

Palin il acuza pe Obama ca este prieten cu teroristii

Site-ul organizatiei rasiste avertiza saptamana aceasta impotriva desemnarii lui Obama la presedintie. Daca va fi ales Obama, "multi albi din tara aceasta s-ar putea trezi", scrie un anume Thomas Robb.
Bennie Thompson, un membru de culoare al Congresului din Mississippi, scrisese Secret Service in ianuarie pentru a-si impartasi temerile cu privire la securitatea lui Barack Obama. "Ca afroamerican care a fost martor al unora dintre cele mai rusinoase zile ale acestei tari, in timpul miscarii pentru drepturile civice, stiu ca ura unora dintre concetatenii nostri poate duce la acte de violenta oribila", scria el.

Teroristii 'voteaza' McCain


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.