Robert Gibbs, unul dintre cei mai apropiati consilieri lui Obama in timpul campaniei electorale si in timpul mandatului sau de senator, va fi numit secretar de presa al Casei Albe, a declarat un oficial din Partidul Democrat citat de site-ul specializat politico.com.

Functia de secretar de presa al Casei Albe este extrem de prestigioasa, pentru ca titularul sau devine cunoscut instantaneu peste tot in lume, fiind "fata" administratiei.

Gibbs, director de comunicare al senatorului Obama, a fost unul dintre strategii care l-au ajutat sa devina cunoscut pe plan national. In timpul campaniei, el a fost cel care a controlat accesul presei la candidatul democrat.

Planurile de tranzitie sunt inca in stadiu incipient, iar functia de secretar de presa nu a fost inca nici oferita, nici acceptata, spun surse oficiale din Partidul Democrat. Anuntul numirii lui Gibbs va fi probabil primit favorabil de presa, cu care Gibbs a avut relatii bune.

Miercuri, postul de televiziune NBC News anuntase pe surse ca Rahm Emanuel a acceptat postul de secretar general al Casei Albe. Rahm a ocupat functia de consilier politic al fostului presedinte Bill Clinton. Postul de secretar general al Casei Albe este unul dintre cele mai importante din administratia americana. Secretarul general este persoana care conduce echipa prezidentiala si are rol de inalt consilier pe langa presedinte.

Stafful presedintelui ales Barack Obama a prezentat miercuri, a doua zi dupa victoria in alegeri, echipa insarcinata cu pregatirea tranzitiei intre administratia Bush si cea a noului presedinte, relateaza AFP.

Echipa pentru pregatirea tranzitiei era alcatuita "de cateva luni", rolul ei este de-acum oficializat, a anuntat tabara lui Obama intr-un comunicat. Echipa este coprezidata de trei personalitati, intre care John Podesta, secretar general al Casei Albe din 1998 pana in 2001, in timpul mandatului lui Bill Clinton, iar in prezent presedinte al unui think tank de stanga, Center for American Progress. Ceilalti doi copresedinti sunt Valerie Jarrett, consiliera lui Obama, si Pete Rouse, care este seful de cabinet al senatorului de Illinois.

Aceste trei persoane vor fi asistate de 12 consilieri, printre care se numara guvernatoarea de Arizona, Janet Napolitano, fostul secretar al comertului din timpul lui Clinton, William Daley, fostul secretar al transporturilor si energiei, Federico Peña, si consiliera lui Obama pe probleme internationale, de asemenea fosta membra a administratiei Clinton, Susan Rice.

Obama va fi oficial investit in functie la 20 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.