Recentele acuzatii de antisemitism aduse presedintelui Traian Basescu si poporului roman sunt nefondate si pot induce opinia publica in eroare, a aratat ambasadorul roman din Israel printr-un drept la replica trimis ziarului israelian Haaretz, care a publicat un articol critic la adresa Romaniei, informeaza NewsIn.

"Recentele acuzatii de antisemitism aduse presedintelui Traian Basescu si poporului roman sunt nefondate si pot induce opinia publica in eroare. Profanarea unor morminte din Cimitirul Evreiesc din Bucuresti reprezinta un incident foarte grav care nu reflecta in nicio masura relatiie dintre Romania si comunitatea evreiasca", scrie ambasadorul roman Edward Iosiper in Haaretz, care a oferit un spatiu extrem de redus pentru dreptul la replica solicitat de partea romana.

Cotidianul israelian Haartez a publicat duminca un comentariu al istoricului israelian Cellu Rozenberg. Acesta scria ca antisemitismul este inca raspandit in Romania, asa cum demonstreaza recenta distrugere a unui mare numar de morminte din Cimitirul Evreiesc de la Bucuresti, dar si o declaratie a presedintelui Basescu, care a omis Israelul intr-o enumerare a tarilor vecine Siriei, dar nu a uitat de "Palestina".

"Se stie ca presedintele Romaniei nu este deosebit de educat, dar ca fost capitan de vas te-ai fi asteptat de la el sa stie macar putina geografie si istorie. I-a scapat ca nu exista inca o tara numita Palestina, dar exista una - ce-i drept mica, dar exista, la frontiera cu Siria - una numita Israel?", a scris Rozenberg. "Este pacat ca Ministerul de Externe (israelian - n.r.) nu a gasit de cuviinta sa raspunda ferm acestor remarci, dar nu este prea tarziu", se incheia comentariul istoricului israelian.

Ambasadorul roman Edward Iosiper a explicat ca "declaratia lui Traian Basescu a fost trunchiata si scoasa din context". De fapt, arata Iosiper, "declaratia facea referire tocmai la negocierile Israelului cu Siria".

Pe de alta parte, ambasadorul a aratat ca oficialii romani si-au manifestat indignarea in privinta profanarii a o suta de morminte din Cimitirul Evreiesc din Bucuresti. "Presedintele, premierul si ministrul de justitie si-au exprimat consertarea fata de cele intamplate si s-au declarat solidari cu comunitatea evreieasca", evidentiaza diplomatul.

In replica partii romane mai este subliniat ca Romania "face eforturi sustinute pentru a-si rezolva problemele trecutului si sa promoveze constientizarea Holocaustului". Printre aceste masuri, Iosiper enumera instituirea unei zile comemorative a Holocaustului si a infiintarii unui Institut pentru studiul Holocaustului, cat si introducerea educatiei despre Holocaust in materia predata in scoli.

"Romania este de asemenea activa in combaterea antisemitismului, gazduind in 2007 o intrunire ministeriala a OSCE si o alta intrunire regionala pe acest subiect in septembrie", insita ambasadorul roman.

In editia in limba ebraica a ziarului Haaretz au aparut alte doua replici in apararea Romaniei, sub semnatura fostului ambasadorului israelian la ONU Eliezer Palmor si a lui David Shlomo, conducatorul unui cerc cultural romanesc din Kiriat Bialik.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.