Avertismentul noului comandant al serviciilor secrete israeliene: "Israelul nu va putea suporta asasinarea unui nou prim-ministru"

In noaptea trecuta, ziduri din Ierusalim au fost mazgalite cu amenintari infamante: "Sharon, Hitler e mandru de tine". Premierul Israelului pus in aceeasi oala cu Hitler, ucigasul a sase milioane de evrei in anii Holocaustului. "E prea mult, e insuportabil, situatia a devenit alarmanta", a declarat Yuval Diskin, noul comandant al serviciilor secrete israeliene-Shabak, in prima sa aparitie in fata Comisiei de Externe si Securitate a Knesset-ului (Parlamentul israelian).

Asa au inceput extremistii israelieni si campania de delegitimare a fostului prim-ministru Itzhac Rabin: au scris pe ziduri lozinci ticaloase si aducand la manifestari publice papusi reprezentandu-l pe Rabin in uniforma de ofiter hitlerist. Pana ce un tanar evreu fanatic a tras in premierul Israelului trei focuri de revolver. "Israel nu va putea suporta inca o data asasinarea premierului sau, a continuat Diskin. Un asemenea act criminal ar avea consecinte strategice importante. Exista grupuri puternice extremiste de dreapta interesate sa produca atentate pe Muntele Templului si sa-l asasineze pe prim-ministrul Ariel Sharon. Suntem foarte ingrijorati".

Deputatii au vrut sa cunoasca mai in profunzime in ce consta ingrijorarea sefului serviciilor secrete. Deputatul Uri Ariel (Partidul de dreapta, "Uniunea Nationala") l-a intrebat pe Diskin daca e la fel de ingrijorat de soarta lui Abu Mazen, presedintele Autoritatii Palestiniene, "un cocos fara oua". Noul sef al "Shabak"-ului - Shin Beth, serviciul de securitate al Israelului - s-a facut ca nu aude ironia si a dezvaluit ca cele mai bune forte ale serviciilor speciale activeaza in asigurarea securitatii lui Ariel Sharon si a punctelor de concentrare israeliana din strainatate. Diskin crede ca teroristii arabi vor incerca sa loveasca in avioanele israeliene, industria turistica, ambasade si afaceri israeliene in strainatate. Diskin a amintit in acest sens incercarea de doborare a unui avion israelian cu o racheta, pe aeroportul din Mombassa, Kenya.

A surprins dezvaluirea ca serviciile sale speciale au lichidat cateva incercari de spionaj ale unor state straine, nu arabe, pe teritoriul israelian. "Aceste state nu reprezinta o amenintare strategica impotriva Israelului, dar nu vom permite sa fim spionati", a spus Diskin. Seful "Shabak"-ului a vorbit si despre cei cinci tineri fanatici religiosi evrei care au vrut sa arunce in aer Moscheea El Aqsa.

O mare nenorocire a fost evitata la Moscheea El Aqsa

Abia ieri s-a aflat de arestarea, in urma cu trei saptamani, a unei bande de teroristi israelieni care au planificat atacarea cu rachete a Moscheei El Aqsa din Ierusalim, unul din cele mai sfinte locuri ale Islamului. Serviciile speciale si Politia israeliana i-au urmarit de multa vreme pe cinci evrei extremisti care incercau sa achizitioneze rachete Low si alte mijloace de lupta. Ei au fost arestati fiind banuiti ca intentioneaza sa traga cu rachete in Moscheea El Aqsa. Extremistii religiosi mesianici considera ca Mesia nu poate sosi ca sa reconstruiasca Templul lui Solomon cata vreme pe Muntele Templului se afla cele doua moschei Omar si El Aqsa. Nu-i pentru prima oara cand extremistii evrei construiesc asemenea planuri dementiale.

Avtalion Kados (21 ani), din gruparea religioasa "Hasidei Breslav", a marturisit ca i-a cerut lui Eyal Karmani (23 ani) din Rehovot sa cumpere pentru el o racheta Low si grenade. Avtalion si Eyal au contactat delincventi din lumea interlopa in vederea cumpararii armelor. Ulterior, celor doi li s-au alaturat inca trei tineri de la iesivoturile (scolile religioase) din Ierusalim. Au inceput sa cerceteze pamanturile din jurul Muntelui Templului pentru a gasi cel mai bun loc pentru lansarea rachetei.

Cand au ajuns la concluzia ca nu au banii ca sa cumpere armele si nici cunostinte militare pentru a le pune in functiune, Avtalion si Eyal i-au cerut ajutor lui Elyor Hen, o notabilitate religioasa ierusalimiteana. Acesta i-a sfatuit sa ia un imprumut de la o banca si le-a promis ca-i va pune in contact cu un ofiter in rezerva. In cursul anchetei, cei doi extremisti israelieni au declarat ca "distrugerea Moscheii El Aqsa ar fi provocat o ciocnire majora intre Israel si lumea islamica, un nou razboi israeliano-arab ar fi anulat retragerea israeliana din Gaza si Cisiordania".

Dupa trei saptamani de arest si anchete dure, cei cinci tineri au fost trimisi acasa. Avocatul lor pretinde ca detentia a fost ilegala, Procuratura n-a gasit suficiente motive sa-i trimita in judecata, dar sefii "Sabak"-ului sunt de alta parere. Greu in asemenea povesti cu fanatici exaltati sa stabilesti culpabilitatea, nici sa-i lasi prea mult sa zburde nu li se poate permite, dar nici sa-i arunci dupa gratii, chiar daca le-ai inregistrat vorbele nesabuite. Autoritatile se mandresc ca au mai demantelat o retea evreiasca terorista, dar e o vreme in care ele prolifereaza ca ciupercile dupa ploaie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.