Viitorul politic al lui John McCain, in varsta de 72 de ani, ramane incert dupa infrangerea din alegerile prezidentiale americane, iar Partidul Republican va incerca, fara indoiala, sa gaseasca o persoana mai tanara pentru a pregati alegerile viitoare, potrivit unor analisti, relateaza AFP.

Persoane din anturajul lui John McCain au sugerat ca senatorul de Arizona ar putea sa isi continue cariera politica in Senat si sa devina o "replica" republicana a senatorului democrat de Massachusetts, Edward Kennedy, in varsta de 76 de ani, numit "leul din Senat". Insa unii isi pun intrebari cu privire la influenta reala pe care John McCain ar putea-o avea in randul republicanilor, cum a fost cazul candidatului democrat la alegerile prezidentiale din 2004, John Kerry, devenit aproape invizibil la revenirea sa in Senat dupa infrangerea electorala.

"Daca John McCain era mai tanar si susceptibil sa conduca Partidul Republican la alegerile prezidentiale, el ar fi putut avea mai multa influenta", a declarat Julian Zelizer, profesor de istorie la Universitatea Princeton. Insa pentru el este dificil sa simbolizeze o ideologie sau un curent de gandire in cadrul dreptei americane, spre deosebire de Edward Kennedy, care reprezinta valorile liberalismului politic in cadrul stangii din Partidul Democrat, potrivit lui Zelizer.

"Fara indoiala ca nu are unde sa se duca. Multe persoane sunt suparate si vor, fara indoiala, sa il invinovateasca pentru amploarea infrangerii electorale", a spus el.

Barack Obama a castigat 52% din voturi la nivel national, fata de 46% pentru contrandidatul sau republican John McCain, potrivit rezultatelor provizorii. Dupa alegerile din 48 de state si din districtul federal (Washington DC, capitala), candidatul democrat a obtinut sustinerea a 349 mari electori, fata de 163 pentru McCain.

Partidul Republican va trebui sa se mobilizeze rapid pentru alegerile de la jumatatea mandatului, din 2010, si pentru alegerile prezidentiale din 2012, potrivit unor analisti. "McCain se va intoarce intr-un partid divizat, insa va ramane un nume important in Senat si in randul republicanilor de pe scena politica. Oamenii il vor ataca, pentru a trece peste aceasta perioada" dificila, a declarat strategul republican John Feehery, pe site-ul politico.com, adaugand ca "va depinde de el sa decida daca paraseste nava sau participa la refacerea imaginii partidului".

John McCain se bucura de o reputatie solida in Arizona, unde a castigat alegerile cu un avans de 10%, insa era McCain din acest stat de la frontiera cu Mexic ar putea sa se incheie.

Daca va cere un al cincilea mandat de senator alegatorilor, McCain s-ar putea confrunta cu un esec in acest stat care are aproape 30% hispanici, mai favorabili democratilor, si a carui populatie urbana este intr-o crestere intensa

John McCain si-ar putea lasa cea mai semificativa "mostenire" politica intinzand mana viitoarei administratii Obama in dosare sensibile, mai ales in ceea ce priveste imigratia. Senatorul statului Arizona si Edward Kennedy au lucrat in echipa anul trecut pentru un proiect de lege, care a esuat, al carui obiectiv era de a legaliza situatia a circa 12 milioane de imigranti ilegali din Statele Unite.

McCain a declarat in timpul campaniei prezidentiale ca va vota in favoarea unui astfel de proiect, spunand ca securitatea la frontiere este o prioritate a alegatorilor.

Recunoscandu-si infrangerea de marti seara, John McCain i-a promis noului presedinte sa faca tot ce ii sta in putere pentru a ajuta Statele Unite sa treaca peste probleme. "Imigratia este o miza pe care McCain o poate revizui si asupra careia ar putea colabora cu Barack Obama", considera Sherry Bebitch Jeffe, profesoara la Universitatea Southern California.

VIDEO: Republicanul John McCain isi asuma esecul

De ce a pierdut McCain

Ce se va intampla acum cu Sarah Palin?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.