Esecul de a aduce Republica Moldova pe lista tarilor potential candidate pentru aderarea la UE este responsabilitatea guvernului comunist de la Chisinau, sustine Partidul Liberal-Democratilor Europeni (ELDR), transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

In manifestul adoptat in urma congresului ELDR ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Stockholm, un articol este dedicat exclusiv situatiei din Republica Moldova. Liderii liberali din Europa "critica guvernul comunist pentru ca a esuat in a aduce Republica Moldova pe lista tarilor candidate, considerate a avea perspectiva aderarii la UE", se arata in documentul citat.

"Pierderea perspectivei integrarii europene ar avea un efect fatal asupra Moldovei: o influenta negativa asupra reformelor democratice si economice, devierea investitiilor straine, dezavantajarea Moldovei in toate relatiile sale internationale", considera liberalii europeni.

Guvernul de la Chisinau trebuie sa tina cont de dorinta cetatenilor moldoveni de a adera la UE, ultimele sondaje aratand ca opt din zece cetateni sprijina acest lucru.

"Cu toate acestea, guvernul moldovean nu are o strategie oficiala pentru a pregati tara de a atinge acest obiectiv national. Rezultatele obtinute la finalul perioadei de implementare a planului de actiune semnat in 2005 confirma faptul ca atat timp cat Moldova se afla sub regim comunist, perspectiva integrarii europene ramane incerta", considera liberalii europeni.

Pentru a obtine ridicarea vizelor si liberalizarea comertului cu UE - singurele promisiuni concrete facute de UE in cadrul noului mandat de negociere pentru un parteneriat cu Republica Moldova - Chisinaul "ar trebui sa solicite oficial aderarea la UE si sa adopte aquis-ul comunitar", se arata in manifestul liberal.

ELDR cere Republicii Moldova sa-si "reafirme dorinta de a se pregati pentru aderarea la UE" si sa "actioneze deschis pentru a depasi cadrul actual stabilit prin acordul de parteneriat si cooperare catre un cadru de stabilizare si asociere (etapa preliminara in care se afla tarile candidate la aderare – n.r.)".
Principiile egalitatii de sanse si ale non-discriminarii trebuie aplicate de catre guvernul de la Chisinau, recomanda liberalii europeni.

"ELDR considera ca parteneriatul cu Romania este un factor decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova", se mai arata in documentul citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.