Principalele cotidiene americane au fost nevoite sa tipareasca mii de exemplare suplimentare miercuri, a doua zi dupa victoria istorica a unui american de culoare in alegerile prezidentiale, pentru a face fata unei cereri inedite vizand editiile lor speciale consacrate lui Barack Obama, relateaza NewsIn.
Pentru turistii care viziteaza Ground Zero, locul in care se ridicau Turnurile Gemene, distruse in 2001 in atentate, succesul sau provoaca admiratie fata de America, pentru prima data de ani de zile. "Obama aduce speranta. In America Latina, cu totii speram ca va f ales", spune Leticia, de 26 de ani, studenta venita din Uruguay.

In urma cu opt ani, lumea se unea in jurul Statelor Unite dupa tragedia de la 11 septembrie 2001. "Cu totii suntem americani", titra atunci Le Monde. Insa aceasta dragoste s-a evaporat odata cu invadarea Irakului si scandalul torturarii prizonierilor. Imaginea SUA a primit o noua lovitura acum doua luni, prin prabusirea sistemului bancar.

Alegerea lui Obama, primul presedinte de culoare al SUA si sustinator al refacerii imaginii SUA in lume, flacara s-a reaprins. Sarbatoarea a cuprins intreaga lume, din teritoriile palestiniene in Balcani si din Africa in Asia.

La Ground Zero, turistii se declara inspirati. "Multi oameni din Japonia au tendinta sa critice Statele Unite. Este la moda. Insa lucrurile se vor schimba odata cu Obama. Cred ca America este pe calea schimbarii, mai ales in privinta diplomatiei", spune un pilot japonez de 27 de ani.

Pentru Shirley, de 62 de ani, sosita din Anglia, administratia Bush devenise " sursa de glume, Bush era o anecdota". "Iata de ce aceste alegeri sunt importante, vor avea consecinte asupra intregii lumi", crede ea.

Anna, de 53 de ani, din Danemarca, subliniaza ca Statele Unite au reputatia de a-i calca in picioare pe ceilalti. "Vad planeta din punctul lor de vedere si uita ce crede restul lumii. Cred ca acest lucru se va schimba si ca Europa va vedea acum America diferit", adauga ea.

Insa cat va dura luna de miere? Iata o alta intrebare. Vicepresedintele ales Joe Biden a avertizat in campanie, spunind ca in sase luni o putere straina il va pune la incercare pe noul presedinte. In timp ce felicitarile vin in valuri din intreaga lume, peesedintele rus Dmitri Medvedev anunta ca vrea sa desfasoare rachete tactice sol-sol in regiunea Kaliningrad, intre Polonia si Lituania, raspuns la prevazuta amplasare de elemente ale scutului antiracheta american in Europa.

Robert Guttman, de la Universitatea Johns Hopkins, la Centrul pentru politica externa, avertizeaza insa ca "Obama nu este un nou Mesia si nu va rezolva toate problemele lumii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.