Sarah Palin, candidata republicana la vicepresedintie, o mama hocheista si care vaneaza reni, a fost iubita, dar si urata, fiind un adevarat fenomen la aceste alegeri prezidentiale, dar intrebarea care apare acum este ce se va intampla cu ea din punct de vedere politic, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.
Guvernatorarea statului Alaska a iesit din obscuritate si a ajuns in prim-plan, provocand cele mai diverse reactii. A fost "cool" cand a spus s-ar putea sa fi luat "microbul" prezidential si ca ar putea candida impotriva democratului Barack Obama in 2012.

"Din punct de vedere politic nu stiu unde ma voi situa atunci", a declarat ea miercuri, la Phoenix, insa interesul sau in a avea un rol politic la nivel national a fost exprimat evident de McCain marti, in discursul sustinut dupa infrangerea lui de catre Obama. El a spus atunci: "Vom urmari cu mare interes activitatea ei in Alaska, in Partidul Republican si in tara".

Sarah Palin, in varsta de 44 de ani, a adunat multimi impresionante la mitingurile din campanie. Ea a dovedit ca este o oratoare deosebita, energizand baza republicana, insa a fost mai putin eficienta in interviurile televizate, pana in punctul in care unii conservatori importanti au spus ca nu are experienta necesara pentru functia de vicepresedinte.

Stilul ei colocvial, "you betcha", a provocat o serie de glume, facute mai ales la emisiunile de televiziune, ce i-au permis actritei Tina Fey sa se afirme in cadrul emisiunii "Saturday Night Live" NBC.

In conditiile in care Palin a fost aleasa de McCain in 2008, daca va candida in 2012 ar putea concura cu membri importanti ai partidului, care au propriile viziuni, cum ar fi fostul guvernator al statului Massachusetts Mitt Romney, fostul guvernator al Arkansas Mike Huckabee si guvernatorul de Louisiana, Bobby Jindal.

Strategul republican Tony Fabrizio a spus ca Palin nu este candidatul favorit al republicanilor pentru investitura republicana din 2010. El a dat cateva exemple care au fost dezvaluite de presa cand a fost aleasa de McCain. Acceptarea a sute de mii de dolari pentru cheltuieli de calatorie din partea statului chiar si atunci cand era acasa, dar si banii dati de partid pentru hainele ei si ale familiei sale, toate aceste sunt elemente care au putea avea urmari negative.

"Trebuie sa se intoarca acasa si sa se confrunte cu toate criticile din timpul cursei electorale. Alegatorii din Alaska au aflat o multime de lucruri despre Palin pe care nu le stiau. Trebuie sa se duca acasa si sa obtina un nou mandat", a spus Fabrizio.

Viitorul lui Palin ar putea depinde si de modul in care Partidul Republican se schimba in contextul acestei infrangeri. Conservatorii sociali care au sustinut-o pe Sarah Palin, dar sunt minoritari in partidul zguduit de victoria lui Obama, vor trebui sa treaca printr-o perioada de reevaluare in ceea ce priveste viitorul. Palin a spus ca nu are timp de acordat celor care nu au fost de acord cu ea pe tema conceptiilor ei sociale conservatoare.

Linda Fowler, profesoara de stiinte politice de la Colegiul Dartmouth din New Hampshire, a spus ca o scadere a pretului petrolului ar afecta bugetul statului Alaska si i-ar face functia de guvernator mult mai dificila, periclitand astfel nivelul de sustinere in acest stat. "Cred ca va fi un mediu diferit pentru ea in Alaska, atat din cauza expunerii la nivel national, care nu este neaparat pozitiva, dar si din cauza politicii interne a statului, care probabil se va schimba", a spus ea.


Pe de alta parte, Sarah Palin a refuzat sa isi asume responsabilitatea pentru infrangerea suferita de colegul sau de campanie John McCain si le-a cerut americanilor sa se uneasca, in declaratii difuzate miercuri de CNN, transmite AFP.

Guvernatoarea de Alaska a respins afirmatiile potrivit carora senatorul de Arizona ar fi pierdut alegerile dupa ce a ales-o pe ea candidata la vicepresedintie, in pofida sondajelor care arata acest lucru.

"Nu cred ca (...) prezenta mea in echipa (republicana - n.red.) a fost mai importanta decat criza economica in care se afla America de doua luni si ca imi poate fi atribuita infrangerea lui John McCain", a spus ea in interviul acordat marti seara.

Ea a adaugat, insa, ca daca prezenta sa a reprezentat, intr-un fel sau altul, un handicap pentru candidatura lui McCain, regreta acest lucru."Credeam ca este randul sau, este plin de curaj, de intelepciune, de experienta. Cred ca ar fi reprezentat o alegere mai buna. Dar nu este alegerea pe care americanii au facut-o de aceasta data", a explicat ea.

Palin, mama a cinci copii si reprezentanta a aripii conservatoare a Partidului Republican ar fi fost prima femeie vicepresedinte daca McCain ar fi castigat alegerile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.