Fostul premier socialist Laurent Fabius (foto), cunoscut eurosceptic si militant impotriva adoptarii legii fundamentale comunitare, a trasat, in linii mari, o versiune proprie a unui plan de actiune, in eventualitatea in care francezii nu vor spune "da" Constitutiei Europene la referendumul de pe 29 mai.

Intr-un interviu acordat publicatiei franceze "Humanite", fostul sef al executivului de la Paris a facut cunoscuta o posibila alternativa la actualul Tratat Constitutional, in cazul respingerii acestuia. Potrivit declaratiilor lui Fabius, proiectul legislativ comunitar prevede ca sefii statelor, care au refuzat documentul, sa se reuneasca, in noiembrie 2006, si sa reexamineze situatia, ceea ce presupune, implicit, o renegociere a continutului tratatului. "Daca cetatenii voteaza majoritar impotriva schimbarii, atunci Franta va beneficia de o pozitie solida in cadrul unei noi runde de discutii", a subliniat socialistul francez.

Varianta constitutionala pe care si-ar dori-o Fabius necesita modificari "in trei puncte esentiale". In primul rand, ar trebui exclusa partea privind politicile concrete, segment care "nu are ce cauta" intr-un astfel de document, iar textul revizuit in profunzime. In plus, ridicarea restrictiilor in ceea ce priveste stransa cooperare intre state este, in viziunea politicianului, o proritate de prim rang. O asemenea modificare ar putea permite unor tari precum Franta si Germania sa se rupa de restul si sa mearga "impreuna, mai departe, mai repede".

Noua Constitutie revizuita, in maniera Fabius, "nu va fi perfecta, dar cel putin nu va fi incatusata. Ea va reprezenta un pas catre o Europa sociala, asa cum ne-o dorim".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.