Barack Obama va primi joi primul raport al serviciilor de informatii in calitate de presedinte ales, a declarat un inalt oficial american, in conditiile in care senatorul de Illinois se pregateste sa faca fata mai multor provocari in ceea ce priveste securitatea, informeaza Reuters, citat de NewsIn

Oficialul, apropiat acestui proces, a declarat miercuri ca Obama va primi un raport similar presedintelui George W. Bush. Briefingul va fi mult mai detaliat si mai amplu decat cel pe care l-au primit Obama si republicanul John McCain in calitate de candidati.

"Ii vor fi prezentate o gama larga de capacitati pe care le desfasuram pentru Statele Unite", a declarat directorul CIA, Michael Hayden, intr-o scrisoare pentru angajati.

Actualul director al serviciilor de informatii, Michael McConnell, va deschide briefingul, iar doi angajati CIA vor fi cei care ii vor prezenta situatia presedintelui ales.

Printre principalele probleme de securitate cu care se confrunta Obama, pe langa cele doua razboaie in curs de desfasurare, se numara ambitiile nucleare ale Iranului si protestele Pakistanului fata de atacurile americane vizand presupusi teroristi refugiati in regiunea sa tribala, de la granita cu Afganistanul. El va trebui si sa ia o decizie privind centrul de detentie de la Guantanamo.

In plus, Rusia a amenintat miercuri ca a instala rachete in apropiere de granita Poloniei, in replica la planurile americane de a instala elemente ale scutului american antiracheta in Europa Centrala.

Barack Obama a fost avertizat inca dinainte de oficiali din serviciile de informatii ca teroristii ar putea viza tinte americane, din tarile aliate sau chiar pe el insusi.

Raportul care i-a fost prezentat lui Obama se baza pe informatii specifice obtinute din monitorizarea retelelor de teroristi si informatori, potrivit unei surse militare. De altfel, cand candidatul democrat la vicepresedintie Joe Biden a declarat recent ca Obama va fi testat inca din primele sase luni ale mandatului, daca va fi ales, el s-ar fi referit la aceste informatii.

Informatiile pe care le-a primit Obama de la serviciile de informatii americane s-au concentrat pe amenintari exterioare, mai mult decat pe siguranta sa. Este vorba despre atacuri majore impotriva aliatilor Statelor Unite ce pot duce la crize mondiale, atacuri asupra unor interese americane, precum ambasadele, cooperarea intre state inamice si grupuri teroriste pentru organizarea de atacuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.