Acum, Vaticanul va trebui sa se confrunte cu prima administratie americana proavort de dupa Bill Clinton, cu care a avut relatii foarte reci, informeaza NewsIn.

"Majoritatea catolicilor i-au ignorat pe episcopii care le-au spus sa nu voteze un candidat care sustine dreptul la avort", a explicat reverendul Tom Reese, de la centrul de teologie al Universitatii Georgetown.

La cateva ore dupa alegerea lui Obama, care a fost mult timp membru al unei biserici crestine a comunitatii de culoare, Vaticanul si-a exprimat speranta ca Dumnezeu "il va lumina si il va ajuta in aceasta mare responsabilitate".

Mesajul Papei catre Obama "cere binecuvantarea lui Dumnezeu pentru poporul american, pentru ca impreuna cu toate popoarele de buna credinta sa construiasca o lume a pacii si dreptatii", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

In septembrie, arhiepiscopul Raymond Burke, un american cu rang inalt la Vatican, a spus ca Partidul Democrat risca "sa se transforme in mod definitiv intr-un partid al mortii", din cauza politicii sale progresiste in chestiunile de bioetica si in ceea ce priveste avortul. Alti cativa episcopi americani au cerut alegatorilor sa nu voteze candidati care sustin avortul, dar fara succes.

Aproape 25% dintre adultii americani - circa 30 de milioane - sunt catolici si, potrivit exit-pollurilor, circa 54% dintre ei l-au votat pe Obama si 46% pe McCain. Analistii sunt de parere ca economia a devenit principala preocupare a multor catolici americani, care, alaturi de alte probleme, precum razboiul din Irak si asigurarile medicale, au eclipsat avortul.

O explicatie in plus pentru succesul lui Obama printre catolici ar putea fi prezenta pe ticketul democrat a lui Joe Biden, care va deveni primul vicepresedinte american de aceasta confesiune. Una dintre declaratiile memorabile ale lui Biden a fost: "O sa-i indes rozariul pe gat urmatorului republican care o sa-mi spun mie ca nu sunt religios".

Daca pentru alegatorii catolici nu a contat, avortul ar putea deteriora totusi relatiile dintre Vatican si Statele Unite in timpul adminsitratiei Obama. Situatia ar fi o repetare a celei din 1993-2001, cand cele doua parti s-au contrazis deschis si aspru pe tema avortului si contraceptiei.