"Este unul dintre acele momente din istorie pentru care merita sa asteptam, pentru a analiza faptele", scrie New York Times intr-un editorial despre victoria lui Obama, prima persoana de culoare care castiga cursa pentru Casa Alba.

"Un american al carui nume este Barack Hussein Obama, fiul unei femei albe si al unui barbat de culoare pe care abia daca il cunoaste, crescut de bunici departe (de continentul american - n.red.) a fost ales al 44-lea presedinte al Statelor Unite (...) Triumful sau a fost decisiv si fara apel, pentru ca a vazut ce nu merge in aceasta tara: esecul Guvernului in a proteja cetatenii", potrivit cotidianului, care l-a sustinut pe Obama in campanie.

New York Times aminteste si "mostenirea dificila" lasata de presedintele George W. Bush. "Obama va trebui sa gestioneze retragerea din Irak fara sa creeze noi conflicte, pentru ca Pentagonul sa se poata concentra asupra eforturilor sale pe adevaratul front din razboiul impotriva terorismului, Afganistanul", relateaza NYT.

In ceea ce priveste economia, "Obama va trebui sa actioneze rapid pentru a impune coerenta si transparenta" in aplicarea unui plan de salvare a bancilor, in valoare de 700 de miliarde de dolari, pus la punct de administratia Bush.

Washington Post estimeaza ca victoria lui Barack Obama ilustreaza "progresele" inregistrate de Statele Unite in rapoartele cu diferite comunitati. "Cand l-au sustinut pe Obama nu am evocat rasa, din simplul motiv ca nu juca un rol in decizia noastra. Obama era pur si simplu cel mai bun dintre cei doi candidati", scrie cotidianul. "Dar rasa este foarte importanta in acest moment (...) Cum puteau americanii sa nu fie emotionati" de alegerea primului presedinte de culoare, adauga ziarul.

"Obama s-a nascut intr-o perioada (1961 - n.red.) cand in numeroase numeroase state ar fi fost interzisa o casatorie intre mama sa, o femeie alba din Kansas, si tatal sau, un barbat de culoare din Kenya. In perioada respectiva, si chiar in urma cu cativa ani, putini oameni ar fi putut prezice" ca un afroamerican va ajunge la Casa Alba, subliniaza Washington Post.

"Victoria lui Obama este capitala, pentru ca reprezinta o oportunitate de a indrepta tara intr-o directie noua, mai buna", subliniaza cotidianul. "Obama nu va putea sterge mostenirea lasata de Bush, dar are o sansa de a imbunatati pozitia Americii in lume, punand capat practicilor nocive ca tortura", a adauga ziarul.

Salutand victoria lui Obama, Wall Street Journal afirma ca americanii au "sanctionat republicanii pentru esecul lor economic". Cotidianul evoca si calitatea campaniei candidatului democrat, explicand ca victoria sa a avut la baza in primul rand "elocventa" sa si "carisma iesita din comun".

Wall Street Journal afirma si ca alegerea unei persoane de culoare la Casa Alba reprezinta o forma de omagiere a spiritului intreprinzator american. Un afroamerican "a atins varful puterii in Statele Unite, la numai doua generati dupa abolirea" legilor segregatiilor, scrie ziarul economic. "Este ceva ce nu s-a intamplat niciodata intr-o alta tara occidentala", potrivit cotidianului.