Primele doamne nu au salariu si nici responsabilitati clar atribuite, dar ele pot avea, practic, un rol nelimitat, dispunand de toate informatiile pe care le are presedintele si putand exercita o influenta asupra deciziilor politice, comenteaza AFP, citat de NewsIn

Cea care a imbinat pentru prima oara aspectele politice si protocolare ale functiei a fost dinamica Dolley Madison, sotia lui James Madison, cel de al patrulea presedinte american. Ea si-a riscat viata in timpul razboiului din 1812 impotriva britanicilor, incercand sa salveze avutiile simbolice ale tinerei republici americane din incendiul care a izbucnit la Casa Alba. Eroismul ei a devenit legenda.

La mijlocul secolului XIX, caracterul institutional al functiei a dobandit tot mai multa importanta, intrucat publicul nu mai putea sa conceapa o Casa Alba fara o prima doamna. In acest context, Harriet Lane a jucat un rol determinant pe timpul mandatului unchiului sau, James Buchanan (1857-61), singurul celibatar ales vreodata la Casa Alba. Cu aceasta ocazie a fost creat si titlul de "Prima doamna".

Mary Lincoln a fost prima sotie de presedinte implicata in scandaluri, in timpul mandatului sotului sau (1861-65).

Hellen Taft (la Casa Alba din 1909 pana in 1913) a fost prima doamna care a sustinut lupta pentru obtinerea dreptului de vot de catre femei.

Edith Wilson (1913-21) a asigurat gestiunea presedintiei in timpul convalescentei sotului sau, care a suferit un atac cerebral.

Eleanor Roosevelt (1933-45) a fost, potrivit istoricilor, cea mea activa dintre primele doamne. Ea a avut o influenta in luarea deciziei de catre Statele Unite de a se implica in cel de al Doilea Razboi Mondial. Eleanor a fost si presedinta a comisiei pentru redactarea Declaratiei universale a drepturilor omului si tot ea a fost cea care a prezentat de la tribuna ONU, in 1948, aceasta declaratie, la trei ani dupa decesul sotului sau.

Jacqueline Kennedy (1961-63) a sedus o lume intreaga prin stil, eleganta si sarm. La 14 ani dupa moartea sa, ea se afla in continuare pe lista celor mai populare prime doamne din SUA.

La randul sau, Lady Bird Johnson (1963-69) a jucat un rol de pionierat in domeniul protectiei mediului.

Dintre primele doamne care se afla inca in viata, Betty Ford (1974-77) a provocat consternare cand a sustinut decizia Curtii Supreme de a recunoaste dreptul la avort. Ea a eliminat un tabu atunci cand a recunoscut ca sufera de cancer la san.

Rosalynn Carter (1977-81) l-a insotit pe presedinte prin mai multe tari din America Latina.

Nancy Reagan (1981-89) si Barbara Bush (1989-93) s-au limitat la demersuri caritabile.

In 2001, Hillary Clinton a devenit prima si singura prima doamna de pana acum care a fost aleasa in Senatul Statelor Unite. Dupa ce sotul ei a fost presedinte, intre 1993 si 2001, ea s-a aflat in fruntea miscarii care a luptat pentru dreptul ca fiecare cetatean american sa beneficieze de o asigurare de sanatate. Ea a candidat pentru investitura democrata la functia de presedinte si ar fi putut sa devina prima femeie presedinte a Statelor Unite, insa a pierdut in fata lui Barack Obama.

Laura Bush (2001-2009) a incercat sa incurajeze copiii sa citeasca. Ea s-a angajat in lupta in favoarea a numeroase cauze nobile, printre care combatrea maladiilor cardiace la femei si cresterea ajutorului primit de la stat de bibliotecile publice. A calatorit singura in Asia, in Orientul Mijlociu si in Africa pentru a promova accesul femeilor la servicii medicale si educatie.

Michelle Obama, al carei sot, democratul Barack Obama, a fost ales marti presedintele Statelor Unite, va fi prima femeie de culoare care se va instala la Casa Alba in calitate de Prima Doamna. Sustinatorii sai o prezinta drept o noua Jackie Kennedy, de care se apropie ca varsta si eleganta. Speriati de felul ei direct de a vorbi si de umorul ei caustic, adversarii sai o acuza insa de lipsa de patriotism, de aroganta si chiar de rasism.

Ea insasi a declarat ca nu se vede jucand un rol foarte important la Casa Alba. "Vreau sa fiu 'prima mama'", a afirmat ea. "Vorbim despre tot, dar nu sunt consilierul politic al lui Barack. Sunt sotia lui", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.