Infrangerea suferita de republicani va obliga partidul sa-si redefineasca strategia pentru viitoarele termene electorale, avand ca prim obiectiv alegerile de la jumatatea mandatului, in 2010, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Din 1968, republicanii au castigat sapte alegeri prezidentiale din zece si au dominat in Congres, inclusiv sub presedintia democratului Bill Clinton, incepand din 1994. Infragerea de marti, cand democratul Barack Obama a ajuns la Casa Alba si democratii si-au consolidat majoritatea in Senat si Camera Reprezentantilor este un pas inapoi major.

Insa, potrivit lui Stephen Hess, expert pe politica americana, apropiat de conservatori, "Partidul Republican se va descurca". "Jurnalistii au scris atatea necrologuri partidelor politice. Este un partid care a stat la putere majoritatea ultimilor ani", a spus el.

De joi, liderii republicani au preconizeaza o reuniune in Virginia, pentru definirea rapida de noi baze pentru infruntarea viitoarelor termene electorale. Dupa opt ani de presedintie Bush, conservatorismul american a suferit unele modificari ce nu sunt deloc pe gustul tuturor republicanilor, mai ales al celor care au cunoscut perioada Reagan. Ragan a pledat mai ales pentru mai putina administratie si o mai mare libertate. "Nu statul este solutia, statul este problema", a spus el.

O parte a dezbaterilor din partid vor viza deci alegerea intre o revenire la aceasta perioada sau mentinerea ideilor perioadei Bush, care a promovat guvernul in numele securitatii.

Republicanul John McCain si Sarah Palin au incercat sa atraga voturile adeptilor perioadei Reagan, incercand sa se demarce de linia politica a administratiei Bush. "Conservatorismul social" - care promoveaza valiorile traditionale si religioase - si miscarea neoconservatoare vor fi factiuni mai mult sau mai putin reprezentate in partid si vor avea oricum un cuvint de spus.

"Daca va exista un blocaj si nici conservatorii sociali, nici neoconservatorii nu obtin majoritatea, persoana care se va ridica va fi straina de aparatul partidului", spune Hess.

Pentru Paul Beck, profesor la Universitatea din Ohio, "va avea loc o lupta pentru conducerea partidului, o lupta pentru directia filosofica a partidului". In opinia sa, printre pretendentii la conducerea partidului se afla Sarah Palin, care reprezinta conservatorismul social, dar sunt si alte personalitati cu un cuvant de spus, ca Mitt Romney, candidat la primare sau guvernatorul de Minnesota Tim Pawlenty.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.