Democratul Barack Obama a obtinut o victorie clara miercuri, cu 52% fata de procentajul de 47% obtinut de adversarul sau republican John McCain, potrivit rezultatelor preliminare.

In 1960, participarea la vot pentru alegerea lui John Fitzgerald Kennedy a fost de 63,1%.

In 2004, pentru realegerea presedintelui republican George W. Bush, s-au prezentat la vot 55,3% dintre alegatori.

Democratul Barack Obama a castigat marti alegerile prezidentiale, dupa cei doi ani ai unei campanii extraordinare, reusind sa-l invinga pe experimentatul republican John McCain si sa faca istorie devenind primul presedinte de culoare din Statelor Unite.

Obama va fi investit al 44-lea presedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 2009, dar se va confrunta imediat cu provocari pe diverse planuri - de la criza economica la razboiul din Irak si pana la reforma sistemului de sanatate.

"A fost nevoie de mult timp, dar in noaptea aceasta, gratie a ceea ce am facut azi, in acest moment de cotitura, schimbarea a venit in America", a declarat senatorul Obama, in varsta de 47 de ani, in fata unei multimi dezlantuite de circa 125.000 de sustinatori care se adunasera in Grand Park din Chicago pentru a sarbatori.

Vestea victoriei lui Obama a dat startul unor scene de bucurie, oamenii sarbatorind evenimentul in intreaga tara, de la Times Square in New York pana in Atlanta, la biserica baptista a lui King din Ebenezer. Reverendul Jesse Jackson, lider al promovarii drepturilor civile, s-a alaturat petrecerii de la Chicago, cu lacrimile curgandu-i pe obraji.