"Alegerea domnului Barack Obama in functia de Presedinte al Statelor Unite ale Americii survine la un moment de varf al parteneriatului strategic romano-american. Dialogul substantial politic si de securitate s-a imbogatit, in ultima perioada, datorita sporirii investitiilor americane in tara noastra si a legaturilor comerciale bilaterale in crestere. De asemenea, in cadrul mesajului, seful statului a exprimat importanta pe care o are parteneriatul transatlantic pentru Romania, in calitatea sa de stat membru NATO si UE", se arata in comunicatul Presedintiei.

De asemenea, in mesajul sau de felicitare, Basescu i-a mai transmis lui Obama ca, prin campania sa, a atras interesul romanilor si al natiunilor din intreaga lume si a consolidat increderea in democratia americana.

Si Primul Ministru Calin Popescu-Tariceanu a transmis astazi, in numele Guvernului Romaniei, mesaje de felicitare presedintelui-ales al Statelor Unite, Barack Obama si vicepresedintelui-ales Joseph Biden, ca urmare a rezultatului alegerilor din 4 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presa, in mesaj este subliniata importanta acordata de Romania intaririi parteneriatului strategic bilateral si "dorinta de a adanci cooperarea in proiectele de cooperare, inclusiv in plan regional".

De asemenea, in numele Guvernului Romaniei, premierul le-a adresat lui Barak Obama si Joseph Biden urari de succes in indeplinirea mandatului incredintat de poporul american.


Democratul Barack Obama a castigat marti alegerile prezidentiale, dupa cei doi ani ai unei campanii extraordinare, reusind sa-l invinga pe experimentatul republican John McCain si sa faca istorie devenind primul presedinte de culoare din Statelor Unite.

Alegerea lui Obama este istorica intr-o tara unde populatia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot in urma cu numai jumatate de secol. "Cine ar fi crezut in urma cu 40 de ani ca un negru, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidat al Partidului Democrat?", sublinia insusi invingatorul alegerilor prezidentiale de marti, in urma cu cateva luni.

Victoria sa, foarte asteptata in mai multe tari, intervine dupa opt ani de administratie Bush care au indepartat Statele Unite de opinia publica din strainatate prin politica promovata, considerata adesea agresiva si unilaterala.

In varsta de 47 de ani, Obama va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite, aflate in pragul recesiunii, traverseaza cea mai grava criza financiara dupa cea din 1929. Tara este angajata in doua razboaie, in Irak si Afganistan.

Obama va fi investit al 44-lea presedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 2009.