"Alegerea senatorului Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite determina intrarea poporului american, si odata cu acesta a intregii lumi, intr-o noua era", a declarat Hamid Karzai.

"O era in care rasa, culoarea pielii si originea etnica, sper eu, vor disparea din politica din intreaga lune", a adaugat presedintele afgan.

"Il felicit pe senatorul Obama pentru faptul ca a fost ales presedinte al Statelor Unite si ii doresc lui si poporului american noroc", a mai spus el.

Statele Unite sunt de la sfarsitul lui 2001 aliati ai guvernului afgan condus de Hamid Karzai, participand cu 33.000 de soldati la fortele internationale desfasurate in Afganistan.

O alta reactie din regiune a fost a premierului pakistanez, Raza Gilani, care l-a felicitat astazi pe Obama pentru victoria inregistrata la alegerile prezidentiale din Statele Unite, spunand ca acest rezultat va promova "pacea si stabilitatea" in regiune.

"Sper ca in timpul administratiei Obama, Statele Unite sa continue sa fie o sursa de pace si de noi idei pentru umanitate", a declarat premierul, intr-un comunicat.

Raza Gilani si-a exprimat dorinta ca administratia Obama sa aduca "noi oportunitati de a se discuta despre mijloacele de consolidare a relatiilor dintre Pakistan si Statele Unite si despre posibilitatea de a promova pacea si stabilitatea in regiune si nu numai".

Pakistanul, care este singura putere nucleara din lumea musulmana, este un aliat de prim-plan al Statelor Unite "in razboiul impotriva terorismului" declansat in 2001.


Atat McCain, cat si Obama au spus ca s-ar concentra mai mult pe lupta impotriva talibanilor si eradicarea al-Qaida din zonele de granita pakistaneze. Ambii au declarat ca ar consolida forta trupelor americane din Afganistan, in prezent in numar de 33.000. Administratia Bush se gadneste la discutii cu elementele talibane "reconciliabile", ca parte a strategiei sale revizuite pentru Afganistan, dar inca nu s-a luat nicio decizie. Aceasta ii va reveni noului presedintele Barack Obama.