Alegatorii americani au respins miercuri in mod ferm, prin referendum, propunerea a doua state de a limita dreptul la avort, evitand ca disputa sa ajunga in fata Curtii Supreme, iar Florida si Arizona au interzis casatoriile homosexuale, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Rezultatele a mai mult de 150 de referendumuri la nivel de stat reflecta insa o harta culturala mult mai complexa decat indica alegerea clara a democratului Barack Obama in functia de presedinte, potrivit rezultatelor preliminare.

Florida si Arizona au interzis casatoriile intre persoanele de acelasi sex, iar Arkansas a votat in favoarea initiativei de nu li se permite homosexualilor de a adopta copii, potrivit proiectilor NBC.

"Adoptarea acestui amendament este o stea luminoasa pe cerul intunecat al notii in care America ales unul dintre cei mai liberali presedinte din istoria sa", a declarat fondatorul Consiliului Libertatii Mathew Staver, dupa ce Florida a interzis casatoriile homosexuale. Statul Florida a votat cu Obama.

Votantii din Colorado au respins, in proportie de unul la trei, o initiativa care ar fi determinat ca avortul sa fie echivalent din punct de vedere legal cu crima, definind viata umana ca incepand din momentul conceptiei. Dakota de Sud se afla foarte aproape de a respinge interzicerea avortului, cu un avans de 10%, dupa numararea majoritatii voturilor. "Am invins aici si nu se va extinde in alte state", a declarat Sarah Stoez, presedintele unei asociatii de planificare familiala. "Acum am inceput o contramiscare intr-o regiune foarte conservatoare a tarii", a mai spus ea.

Alte rezultate preliminare evocate de canalele de televiziune americane au aratat ca Michigan a permis folosirea marijuanei in scopuri medicale, Nebraska a oprit actiunile afirmative pentru a ajuta minoritatile, iar Washingtonul a permis sinuciderea asistata de medic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.