"Sunt o exceptie statistica. O fata de culoare, crescuta in South Side din Chicago (un cartier sarac - n.red.)... Nu ar trebui sa fiu aici", declara recent Michelle Obama, noua Prima Doamna a Statelor Unite.
Sustinatorii sai o prezinta drept o noua Jackie Kennedy. Are tineretea si eleganta necesare. Speriati de felul ei direct de a vorbi si de umorul ei caustic, adversarii sai o acuza de lipsa de patriotism, de aroganta si chiar de rasism.

Laudata de sustinatori pentru gratia si inteligenta sa, ea a fost supranumita de presa conservatoare "jumatatea penibila" a senatorului de Illinois si "Doamna Repros", fiind acuzata ca alimenteaza resentimentele comunitatii de culoare fata de albi si ca se plange in mod constant.

Michelle Obama, in varsta de 44 de ani, marturiseste ca a avut reticente cand sotul ei s-a inscris in cursa pentru Casa Alba. Ea voia sa isi pastreze viata de familie, dar a acceptat cu doua conditii: ca Malia, in varsta de 10 ani, si Sasha, in varsta de sapte ani, cele doua fetite ale sotilor Obama, sa isi vada tatal cel putin o data pe saptamana si ca Barack sa se lase de fumat, ceea ce a facut.

Provenind dintr-o familie modesta, Michelle Obama a crescut in Chicago, in South Side, cel mai sarac cartier din oras, unde locuia impreuna cu parintii si fratii sai intr-un apartament cu doua camere. Tatal sau, Frazer Robinson, angajat la primarie, a muncit toata viata, desi era bolnav de scleroza. Mama ei, Marian, s-a ocupat de cresterea copiilor. Michelle a reusit, totusi, sa fie admisa la prestigioasa universitate Princeton in 1981.

Teza sa in sociologie a avut ca subiect diviziunea rasiala: cum studentii de culoare isi insusesc "structura sociala si culturala a albilor" si se identifica din ce in ce mai putin cu comunitatea lor de origine.

Dupa Princeton, ea a intrat la facultatea de drept de la Harvard si a devenit avocat in Chicago. Acolo l-a intalnit pe Barack Obama. Cuplul a povestit in detaliu inceputurile relatiei. La inceput, Michelle i-a rezistat, pana intr-o seara cand Obama a dus-o la cinematograf sa vada un film de Spike Lee.

Dupa casatorie, in 1992, Michelle a parasit sectorul privat si s-a angajat la Primaria din Chicago, apoi la spitalul universitar, unde este in prezent vicepresedinte.

Ea a devenit unul dintre stalpii campaniei sotului sau, a acordat sute de interviuri si a vorbit in fata unor multimi considerabile. Presa si Cindy McCain, sotia candidatului republican, i-au pus patriotismul la indoiala cand a declarat, in luna februarie, in fata unei multimi de sustinatori ai sotului sau: "Pentru prima data in viata mea de adult, sunt cu adevarat mandra de tara mea".

"Bineinteles ca imi iubesc tara (...) si nicaieri in alta parte decat in America povestea mea nu ar fi fost posibila", a explicat ulterior Michelle Obama, sustinuta de Laura Bush, sotia presedintelui republican George W. Bush, care i-a adus numeroase elogii.

Unii experti au incadrat o parte dintre criticile lui Michelle la adresa sotului ei - de exemplu ca sforaie sau ca isi lasa sosetele pe jos - in categoria "prea multe detalii".

"Nu-mi tin gura. Imi tachinez sotul. Este capabil sa faca fata unei femei puternice. Este unul dintre motivele pentru care este capabil sa fie presedinte", le-a raspuns ea celor care au fost socati de aceste dezvaluiri.

Ea insasi a declarat ca nu se vede jucand un rol foarte important la Casa Alba. "Vreau sa fiu 'Prima Mama'", a afirmat ea. "Vorbim despre tot, dar nu sunt consilierul lui politic. Sunt sotia lui", a adaugat ea.