Liderii europeni l-au felicitat pe Barack Obama pentru alegerea in functia de presedinte al Statelor Unite si si-au exprimat disponibilitatea si incantarea privind colaborarea pe scena relatiilor internationale, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Barrosso si-a exprimat speranta ca Washingtonul se va alatura Europei pentru "a conduce lumea spre un 'new deal' ".

"Trebuie sa transformam actuala criza in sansa. Avem nevoie de un 'new deal' pentru o noua lume. Sper sincer ca, sub conducerea lui Obama, Statele Unite se vor alatura eforturilor Europei pentru a face acest 'new deal', spre binele societatilor noastre si al lumii intregi", a declarat Barroso, intr-un comunicat publicat dupa anuntarea viitorului presedinte american.

"A venit momentul pentru un nou aganjament intre Europa si Statele Unite", a adaugat el. "Vreau sa va asigur ca senatorul Obama va avea sprijinul Comisiei Europene si sustinerea mea personala in reinnoirea acestui angajament, pentru a infrunta impreuna problemele numeroase care ne asteapta", potrivit sursei citate.

Candidatul democrat Barack Obama a obtinut suficiente voturi in Colegiul electoral pentru a deveni al 44-lea presedinte american si prima persoana de culoare care ajunge sef la Casa Alba, a estimat CNN pe baza rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Premierul britanic il felicita pe Obama si se declara nerabdator sa colaboreze cu el.

Premierul britanic Gordon Brown l-a felicitat astazi pe Barack Obama pentru alegerea sa la presedintia SUA, salutand "valorile progresiste si viziunea sa depre viitor", relateaza AFP.

"As dori sa-i adresez sincerele mele felicitari lui Barack Obama penmtru ca a castigat presedintia SUA", a spus Brown, aducandu-i un omagiu si lui John McCain, candidatul republican.

"Relatia dintre SUA si Marea Britanie este vitala pentru prosperitatea si securitatea noastra", a spus Brown. "Obama a avut o campanie inspirata, o politica stimulanta, cu valori progresiste si cu viziunea sa despre viitor".

"Il cunosc pe Obama si impartasim multe valori. Amandoi suntem decisi sa aratam ca guvernul poate actiona pentru a ajuta echitabil oamenii sa treaca de aceste vremuri dificile pentru economia mondiala", a adaugat premierul.

"De abia astept sa lucrez cu el in urmatoarele luni si urmatorii ani", a conchis el.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat astazi pe Barack Obama pentru victoria "istorica" inregistrata la alegerile prezidentiale americane, reiterand angajamentul Berlinului pentru parteneriatul cu Statele Unite.

"Va felicit pentru victoria istorica inregistrata la alegerile prezidentiale", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

"Sa fiti convins ca guvernul meu este constient de importanta si valoarea parteneriaului transatlantic", a adaugat ea, invitandu-l pe Obama sa viziteze Germania.

Si ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, l-a felicitat pe Barack Obama, spunand ca il considera pe candidatul democrat ca fiind "un om capabil sa depaseasca problemele", care "stie sa asculte". "America a votat pentru schimbare in politica interna si in cea externa", a spus el.

Relatiile dintre Roma si Washington vor ramane "amicale" dupa victoria lui Barack Obama, a asigurat Paolo Bonaiuti, purtatorul de cuvant al premierului italian Silvio Berlusconi, foarte apropiat de republicanul George W. Bush.

"Relatiile ce se vor instaura intre Roma si Washington dupa victoria lui Obama sunt relatii intre doua state prietene", a spus el, reamintind ca Berlusconi a avut "raporturi excelente" in 1994 cu presedintele de atunci, Bill Clinton.

Declaratia acestuia este prima reactie oficiala a guvernului italian la rezultatul prezidentialelor americane.

In august, Berlusconi a spus ca nu are preferinte, dupa ce se pronuntase in favoarea republicanului John McCain. "Personal, nu imi exprim preferinte. Consider ca ar fi inoportun ca premierul Italiei sa se amestece intr-o dezbatere electorala interna a unei mari tari prietene ca SUA", a spus atunci Berlusconi.

Din estul Europei, Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a vorbit miercuri despre "o noua imagine a Americii in lume" salutand victoria lui Barack Obama.

"Este un moment de bucurie. Americanii au sentimentul ca s-a petercut ceva important, care deschide un nou capitol in istoria tarii lor ce le permite sa-si regaseasca mandria de a fi americani", a spus el.

Ministrul s-a declarat optimist cu privire la proiectul de instalare in Polonia a unor elemente ale scrutului antiracheta american. "Cred ca Obama se va gindi la ce ar fi o atitudine normala din partea SUA, adica respectarea acordului incheiat de predecesorul sau in functie", a subliniat el.

Semnat in august, dupa un an de negocieri dificile, acordul asteapta sa fie ratificat de Parlamentul polonez.

Odata ratificat, SUA vor putea instala in Polonia, spre 2012, zece inteceptoare de rachete capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.