Alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite "nu va insemna o retragere rapida a trupelor americane din Irak", a declarat astazi ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Nu credem ca va exista o schimbare brusca in politica si nici o retragere rapida a trupelor americane din Irak", a declarat el, dupa anuntarea castigatorului alegerilor din Statele Unite.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Yigal Palmor a declarat ca relatiile israeliano-americane dupa victoria lui Barack Obama promit "un viitor frumos", in timp ce Hamas l-a avertizat pe democrat sa "invete din greselile precedentelor administratii".

"Israelienii ii felicita pe doi mari prieteni ai Israelului, John McCain pentru frumoasa sa campanie, Barack Obama, pentru victoria sa istorica. Suntem siguri ca aceasta prietenie promite un viitor frumos", a spus Palmor.

Miscarea Hamas, care controleaza Fasia Gaza, i-a cerut astazi lui Obama sa invete din greselile precedentelor administratii si "mai ales din cea a lui Bush", facute fata de lumea arabo-musulmana.

Obama "trebuie sa invetele din greselile precedentelor administratii, mai ales din cele ale administratiei Bush, care a distrus Afganistanul, Irakul, Libanul si Palestina", a spus purtatorul de cuvant Fawzi Barhoum. "Trebuie sa amelioreze relatiile SUA cu restul lumii, in loc sa continue sa agite amenintarile americane. Vrem sa sustina caza palestiniana sau macar sa nu fie partial in favoarea ocupantului israelian. Nu avem nicio problema in stabilirea de relatii normale cu SUA, pentru a explica justetea cauzei noastre", a subliniat el.

Potrivit unui alt purtator de cuvant, "programele lui Obama si McCain privitoare la dosarul palestinian nu au fost diferite". "Ii cerem lui Obama sa reexamineze politica externa a SUA fata de palestinieni. Il vom judeca in functie de ce va face si ce va spune pe aceasta chestiune", a subliniat el.

Candidatul democrat Barack Obama a obtinut suficiente voturi in Colegiul electoral pentru a deveni al 44-lea presedinte american si prima persoana de culoare care ajunge sef la Casa Alba, a estimat CNN pe baza rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Victoria sa, foarte asteptata in mai multe tari, intervine dupa opt ani de administratie Bush care au indepartat Statele Unite de opinia publica din strainatate prin politica promovata, considerata adesea agresiva si unilaterala.

In varsta de 47 de ani, Obama, care isi va prelua mandatul la 20 ianuarie, va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite, aflate in pragul recesiunii, traverseaza cea mai grava criza financiara dupa cea din 1929. Tara este angajata in doua razboaie, in Irak si Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.