Inainte chiar de a cunoaste numele viitorului locatar de la Casa Alba, comunitatea si presa internationala subliniau marti caracterul istoric al acestui scrutin pentru Statele Unite si pentru intreaga lume, relateaza NewsIn.

"Ceea ce stiu este ca leadershipul american va fi foarte important in perioada cruciala care se anunta si astept sa lucrez cu urmatorul presedinte american, indiferent care este", a declarat premierul britanic Gordon Brown care, fidel traditiei, nu a afisat nicio preferinta intre cei doi candidati. "Cred ca indiferent care va fi rezultatul alegerilor (...), aceasta campanie a facut istorie, femeile au fost in prim-plan si un candidat de culoare a fost in prim-plan", a spus el, cu cateva ore inainte de incheierea scrutinului. Pentru Brown, leadershipul american va fi "crucial" pentru a scoate lumea din criza financiara, iar comunitatea internationala va trebui sa lucreze indeaproape cu America pentru a atinge acest obiectiv.

"Sper ca rezultatul votului va duce la recastigarea increderii in economia mondiala si in relatiile internationale", a declarat seful guvernului socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup, a declarat clar ca daca ar fi american l-ar vota pe Obama.

Mai prudenti, colegii sai german si olandez, Peer Steinbrück si Wouter Bos, s-au multumit sa pronosticheze victoria candidatului democrat.

Serbia, care nu are relatii bune cu administratia in exercitiu pentru ca Statele Unite au fost printre primele tari care au recunoscut independenta Kosovo, a anuntat ca spera "schimbari la Casa Alba".

Alaturandu-se valului mondial de simpatie pentru Obama, presa franceza afisa marti un sprijin clar pentru singurul candidat considerat capabil sa "schimbe" America, dupa presedintia "dezastruoasa" a lui George W. Bush. "Preferinta este clara si fara apel. Daca toata planeta ar putea vota, l-ar desemna pe Barack Obama cu o majoritate mult peste ce poate spera in propria tara", scria Le Figaro (dreapta).

In America Latina, presedintele venezuelean Hugo Chavez, adversarul "imperialismului american", a prezis ca relatiile dintre cele doua tari vor ramane sub semnul "confruntarii" in cazul unei victorii a lui John McCain. Fostul presedinte cubanez Fidel Castro l-a calificat, la randul sau, pe John McCain drept "belicos" si a spus ca alegerea lui ar spori riscurile de razboaie in lume. Dimpotriva, spune el, alegerea lui Obama, care este partizanul unei destinderi cu Havana, ar putea declansa o normalizare a relatiilor.

In Orientul Mijlociu, liderul in exil al miscarii islamiste Hamas, Khaled Meshaal, s-a declarat dispus la dialog cu noul presedinte american, indiferent care ar fi acesta. Hamas, care a preluat controlul in Fasia Gaza in iunie 2007, in urma unei lovituri de forta impotriva Autoritatii Palestiniene a presedintelui Mahmoud Abbas, este considerat miscare terorista de catre Statele Unite.

Pentru Israel, oricare dintre cei doi candidati va fi "prientul Israelului", a declarat premierul Ehud Olmert, care i-a adus si un omagiu calduros presedintelui in exercitiu, George W. Bush.

"Asteptam o schimbare si speram ca aceasta va putea aduce pacea pentru noi", a declarat presedintele palestinian Mahmoud Abbas, sperand ca noul presedinte "va avea mai mult succes in eforturile pentru pace in Orientul Mijlociu".

Presa din Golf aprecia, de asemenea, ca Statele Unite sunt "in pragul unei schimbari istorice". Cotidianul saudit Asharq al-Awsat sublinia ca "privirile intregii lumi sunt indreptate spre America" si ca "7% dintre alegatori, indecisii, pot decide rezultatul alegerilor".

Pentru Al-Khaleej din Emiratele Arabe Unite, urmatorul presedinte, indiferent cine va fi el, nu va bulversa politica americana. "Schimbarea promisa de Obama sau corectarea propusa de McCain nu vor fi radicale pentru ca interesele Americii nu pot sa se schimbe prea mult".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.