In calitate de presedinte, Barack Obama isi propune sa scada taxele pentru cei saraci, sa intareasca sistemul de educatie si sa faca investitii in domeniul energiei regenerabile.
Educatie

Barak Obama este dedicat intaririi sistemului scolar, pentru a putea profita la maxim de cele mai mari resurse naturale – populatia Americii. Dar, in momentul de fata, sase milioane de elevi, ai scolilor generale si de liceu nu stiu sa citeasca asa cum ar trebui la varsta lor. O treime din absolventii de liceu nu urmeaza niciun colegiu si nicio facultate dupa terminarea studiilor. America are in momentul de fata cel mai mare numar de abandon scolar din lume. Obama crede ca districtele scolare sarace si dezavantajate, fie ele urbane sau rurale, trebuie echipate pentru ca acestea sa poata oferi oportunitatea fiecarui elev de a-si atinge maximul de potential in invatatura, potrivit www.nationalplatforms.com.

Primul act introdus de catre Barak Obama in Senatul American a fost acela de a face ca oportunitatea efectuarii unor studii superioare sa fie accesibila majoritatii. In acest sens a acesta a propus cresterea subventiei pentru invatamantul superior de stat cu 5,100 de dolari. Obama doreste de asemenea si eliminarea surplusului de subventii acordate bancilor private pentru programul de imprumuturi studentesti. Reforma acestui program va salva miliarde de dolari din taxele populatiei, bani pe care Obama ii va directiona catre fondurile pentru burse studentesti.

Mediu

Barak Obama crede ca avem o responsabilitate fata de copii nostrii sa lasam Pamantul intr-o stare mai buna decat cea in care l-am gasit. El are un plan de a reduce drastic emisiile de gaze poluante, si de a transforma incalzirea globala intr-un moment de oportunitate pentru inovatie si ceerea de locuri noi de munca. Ca si presedinte, Obama promite restaurarea frumusetii mediului inconjurator American, prin curatarea apei si a aerului, construind comunitati sanatoase, intr-un mediu curat, salvand padurile si resursele naturale. Facand asta, Obama se va asigura ca legile si politele de mediu vor balansa America catre o crestere economica proportionela cu sustenabilitatea mediului inconjurator.

Familie si Copii

Familiile puternice cresc copii de success si pastreaza relatiile comunitatilor stranse. Desi Senatorul Obama nu crede ca se poate pur si simplu legisla o familie sanatoasa, strategii de buna crestere sau success economic, acesta crede totusi ca se pot elimina problemele carora parintii trebuie sa le faca fata si ca se poate asigura un mediu care sa le asigure reusita. Ca si sot si tata a doi copii, Senatorul Obama a promovat ideea de famile puternica in State.

Din 1960, numarul copiilor fara tata s-a cvadruplat ,de la 6 milioane la mai mult de 24 de milioane. Copii fara tati sunt de 5 ori mai predispusi spre un trai sarac si spre comiterea infractiunilor, de 9 ori mai predispusi catre abandon scolar, si cu sanse foarte crescute de a intra in inchisoare la un moment dat. Barak Obama a reintridus actul de “ Paternitate Responsabila si Familie Buna” pentru a scoate unele din taxele guvernamentale pentru familii, pentru a depista parintii care evita plata pensiei alimentare si pentru a se asigura ca aceasta pensie alimentara merge direct catre familie si nu catre sistemele de birocratie ale statului.

Barak Obama va extinde sistemul de Parteneriat Bona-Familie pentru toate mamele aflate la primul copil. Programul Bon-Familie presupune vizite la domiciliul viitoarei mame a unor bone antrenate. Aceste bone vor educa familia in metode de a imbunatatii sanatatea fizica si psihica a familiei prin oferirea de consultanta in privinta consumului de alcool si droguri, in privinta atingerii idealurilor fiecaruia si le vor arata metode eficiente de ingriire a copiilor.

Bunastare si saracie

In America, sunt 36.5 milioane de americani saraci. Majoritatea americanilor cu o situatie materiala proasta sunt pe piata muncii, totusi nu-si permit sa aiba o alimentatie corespunzatoare. De asemenea, prea multi americani sunt mame care cresc singure copiii. Obama a fost intotdeauna un avocat al bogatilor. Cand a absolvit facultatea, el a respins salariul foarte mare a unei corporatii americane si s-a mutat in partea de sud a orasului Chicago, unde a lucrat ca mobilizator al comunitatii. Obama crede ca toti americanii care doresc sa lucreze, nu trebuie doar sa aiba un venit care sa ii ajute sa-si tina familiile, insa si sa poata sa avanseze in cariera lor.

Reforma Guvernamentala

De-alungul carierei sale politice, Barack Obama a fost liderul luptei pentru un guvern deschis si onest. Ca senator al SUA, Obama a sustinut toate eforturile de a se face lumina in timpul sacandalului Jack Abramoff, considerat de catre presa din intreaga lume cel mai mare scandal politic din ultima suta de ani. In 2006, Jack Abramoff, una dintre cele mai influente persoane din capitala americana, a recunoscut ca este vinovat de mituirea mai multor inalti oficiali.

Obama constientizeaza faptul ca fenomenul coruptiei este foarte grav si ca acesta poate fi observant la nivelul ambelor partide deopotriva atat in cel democrat cat si in cel republican. Obama sustine de asemenea colaborarea cu aliatii republicani pentru limitarea influentelor si lobby-ului si promoveaza de asemenea un guvern deschis.

Senatorul Obama este un avocat al eticicii si reformei lobby-ului. Anul trecut, Senatorul Obama a fost unul dintre cei 8 senatori care a votat impotriva legislatiei propuse de Senat, pentru ca a considerat ca amenda este prea mica in cazurile de coruptie politica.

Securitatea Tarii

La cinci ani de la atacul din 11 septembrie, America nu este inca pregatita sa faca fata unui atac terorist.
Senatorul Obama, membru al Comitetului pentru securitatea Tarii din Senat si de asemenea membru al Comitetului pentru Afaceri Guvernamentale, a sprijinit eforturile privitoare la securitatea tarii bazate pe prevenirea riscurilor. De asemenea, Barack Obama a introdus legislatii care sa asigure securitatea a combinatelor chimice, securitatea apei potabile si in acelasi timp a introdus legislatii cu privire la pregatirea populatiei in caz de dezastre.

Imigratia

Barack Obama considera ca problema imigratiei a fost exploatata de politicieni pentru a genera polemici nationale, in detrimental gasirii unor solutii reale. Din cauza acestor disensiuni, problemele imigratiei ilegale s-au agravat, in acest moment frontierele sunt mai nesigure decat nicioadata iar economia este dependent de milioane de muncitori care traiesc in umbra. Obama considera ca americanii trebuie sa se ridice impotricva acestor politici si ca trebuie sa actioneze impreuna in interesul securitatii nationale si securitatii economice. Obama a jucat un rol central in promovarea unei reforme cuprinzatoare a imigratiei si considera ca acest sistem poate fi reparat lasand de-o parte politica, in favoarea gasirii unnor solutii care sa imbunatateasca securitatea americanilor reafirmand insa mostenirea de popor de imigranti a americanilor.

Criza financiara

Criza financiara din Statele Unite este cea mai grava de la Marea Depresiune din anii ’30. Economistii sustin ca tara se afla intr-o recesiune ce s-ar putea agrava pana in momentul in care noul presedinte va prelua mandatul, in ianuarie 2009.

Obama sustine un al doilea pachet de stimuli pentru a oferi un impuls cresterii economice. Evaluat la 175 miliarde dolari, planul include finantare pentru infrastructura si o noua serie de reduceri fiscale.

Sistemul de sanatate

Statele Unite cheltuiesc 2 trilioane de dolari pentru sanatate in fiecare an si ofera cea mai avansata tehnologie mediacala si cercetare, din intreaga lume. Cu toate acestea, de aceste facilitate, multi americani nu au parte pentru ca nu si le pot permite.

Barack Obama crede ca in domeniul medical, America trebuie si poate sa faca mult mai mult. Proiectul propus de Obama este adresat familiei americane tipice, care va primi o prima de asigurarea in valoare de $2,500 pe an. Obama propune de asmenea imbunatatirea sistemului de asigurari, de care depind majoritatea americanilor, lasand programul Medicare intact, pentru batrani si pentru persoanele cu dizabilitati.

Obama crede ca protejarea si promovarea sistemului sanitar si al buna-starii natiunii este o responsabilitate a tuturor indivizilor, a comunitatilor, a sistemului educational, sanitar a medicilor din sistemul public, o responsabilitate la nivel federal, a guvernelor locale si a statului.

Obama a propus un program de asigurari la nivel national prin care sa permita populatiei si companiilor mici sa incheie asigurari similare celor ale angajatilor de stat, suplimentate in parte de o taxa impusa angajatorilor ce nu acorda asigurari, potrivit NewsIn.

Sectorul energetic

Barack Obama a propus initiative curajoase pentru punerea Americii pe calea cea bna catre un viitor sigur al energiei. Obama sprijina implementarea unui sistem curajos pentru a reduce dependenta poporului American fata de importurile straine de petrol si fata de sursele de energie poluante si non-recuperabile. Obama va creste de asemena investitiile federale in productia de energie nepoluanta si eficienta. Planul lui Obama de a da viata unei Americi independente din punct de vedere energetic va scuti Statele Unite de plata a 2,5 milioane de dolari pe zi in taxe de importuri petroliere, va scoate de pe drumuri 50 de milioane de masini care polueaza, si va salva 50 de miliarde de dolari din costurile de la pompele de benzina.

Dependenta Statelor Unite de petrolul din strainatate este vazuta ca o amenintare, atat la nivel de securitate cat si la nivel economic.

Obama sustine exploatarile maritime si energia nucleara, insa pune accent pe imbunatatirea eficientei energetice si pe majorarea masiva a investitiilor in sectorul regenerabil.

Taxe

Barack Obama si John McCain au avut o disputa legata de taxe in campania electorala spre finalul campaniei electorale, cand McCain l-a acuzat pe Obama ca vrea sa risipeasca banii populatiei si Obama a replicat ca politicile propuse de McCain ar avantaja companiile mari, in detrimentul clasei de mijloc.

Astfel, McCain propune o dublare a deducerilor fiscale individuale pana la 7.000 de dolari, reducerea nivelului maxim de impozitare a companiilor de la 35% la 25% si oferirea unei reduceri fiscale in cazul firmelor, pentru echipamentele cumparate in primul an.

Obama vrea sa extinda rambursarea impozitelor aplicate populatiei cu venituri mici si familiilor, precum si rambursarea sumelor platite pentru pesoanele care au cheltuieli cu ingrijirea copiilor sau a rudelor.
De asemenea, Obama vrea sa creeze un fond universal pentru credite ipotecare, prin care sa ramburseze 10% din dobanzile ipotecare proprietarilor care nu aleg ce taxe le vor fi rambursate. Obama mai vrea sa elimine taxa pe venit in cazul persoanelor in varsta si care castiga mai putin de 50.000 dolari pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.