Ultimele sondaje publicate marti preconizau victoria democratului Barack Obama, creditat cu un avans intre 2% si 9% la nivel national in fata adversarului sau republican, John McCain, transmite AFP.
Toate sondajele publicate marti il crediteaza pe Obama cu peste 50% din intentiile de vot. Niciun candidat democrat la presedintie, nici macar Bill Clinton, nu a mai obtinut majoritatea absoluta a voturilor, de la Jimmy Carter in 1976.

Sondajul zilnic Washington Post/ABC News ii acorda un avans de 9% lui Obama (53% fata de 44%), identic cu cel preconizat de institutul Marist (52% fata de 43%).

Barometrul zilnic al institutului Rasmussen ii acorda 6% avans lui Obama (52% fata de 46%), iar institutul Zogby 11% (54% fata de 43%). Institutele Lake si Tarrance ii acorda 5%, respectiv 2% lui Obama (52% fata de 47% si 50% fata de 48%).

Site-ul independent specializat RealClearPolitics (RCP), care face o medie a sondajelor publicate, ii acorda marti in jurul orei 20.00, ora Romaniei, un avans de peste 7% candidatului democrat (51,9% fata de 44,4%).

Totusi, pentru a castiga alegerile prezidentiale, importanta nu este obtinerea celor mai multe voturi la nivel national, ci victoria in statele cele mai importante, chiar la diferenta mica. In 2000, George W. Bush a castigat alegerile prezidentiale cu mai putine voturi la nivel national decat democratul Al Gore.

Fiecare stat american are un numar variabil de mari electori care formeaza Colegiul electoral. Pentru a castiga, un candidat are nevoie de 270 de mari electori din totalul de 538.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.