Doar trei cuvinte din discursul de 20 de minute, in care isi anunta candidatura - "lege constitutionala puternica" - fac din Barack Obama un presedinte diferit, considera studentii si colegii sai de la Universitatea din Chicago.
"Este un avantaj foarte mare ca el cunoste cu adevarat Contitutia Statelor Unite", sustine profesorul Cass Sunstein. "Nu stiu daca SUA a avut vreun presedinte care a stiut atat de multe despre documentul fondator ca el", relateaza Chicago Sun-Times.

Prestigioasa Facultate de Drept a Univesitatii din Chicago este recunoscuta pentru formarea a numerosi juristi conservatori de renume, precum Antonin Scalia, judecator la Curtea Suprema de Justitie a SUA.

"Profesorii folosesc in general metoda lui Socrate la fiecare ora", sutine Andrew Janis, un fost student care paractica dreptul la firma de avocatura Simpson Thacher & Bartlett din New York. Metoda lui Socrate implica predarea prin punerea de intrebari, lucru care ii prinde pe studenti fara lectia invatata.

Insa Barack Obama era diferit de ceilalti profesori din Universitatea din Chicago, dupa cum declara fostii sai studenti.

"Majoritatea cursurilor se tineau sub forma unor dezbateri in care studentii trebuiau sa fie de acord cu ceea ce spune profesorul. Insa orele lui Obama nu se desfasurau asa. El era mai mult interesat sa asculte ceea ce au studentii de spus", explica un alt fost student Thomas Fitzgibbon.

Obama se implica la fiecare curs si nu era distant fata de studentii lui. "Spunea foarte rar‚ <<acesta este lucrul pe care-l cred eu>>, asteptand mai degraba ca studentii sa aiba o pozitie clara fata de o problema. Acesta avea un aer misterios, deoarece nu stiai ce parere are despre aceste probleme", a adaugat Janis.

Reporterii scriau despre Obama dinainte ca el sa candideze la Senat sau la Presedintie. Postul de televiziune CBS il numea "profesorul Barack Obama".

De ce nu a folosit insa Obama titlul de "conferentiar universitar" mai mult in campania sa din cursa pentru Senat acum 2 ani? Considerau oare strategii sai ca nu va aduce voturi un astfel de renume?

"Probabil acesta nu este calificativul principal de care oamenii au nevoie", a recunoscut profesorul de drept de la Universitatea din Northwestern, Dawn Clark Netsch, un fost candidat la functia de guvernator pentru statul Illinois.

"Avand in vedere faptul ca majoritatea oamenilor incearca sa-l defineasca inainte sa se defineasca el insusi, o privire scurta asupra vietii si personalitatii sale arata ca a avut o serie de experiente variate", a spus strategul democrat, Donna Brazile, care preda dreptul in Georgetown.

Erika Walsh, o fosta studenta care practica dreptul in Chicago, il descrie ca fiind "un adevarat savant al dreptului". "Nu-mi imaginez pe cineva mai destept ca el". "Multi dintre profesorii nostrii sunt atat de inteligenti, incat sunt foarte aroganti. Insa Barack Obama are abilitatea sa treaca peste diferente si sa comunice efectiv cu oamenii", a mai spus ea.

"Unii profesori sunt genul care trec prin aceleasi emotii cu tine. El chiar pare ca iti ia in serios punctul de vedere. Daca va putea sa foloseasca acest atu si in politica internationala, cred ca va reusi sa se inteleaga cu toata lumea", a precizat Janis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.