"McCain este batran, belicos, incult, lispit de inteligenta si bolnav", scrie Fidel Castro intr-un articol publicat marti in presa locala, citand o scrisoare pe care i-a scris-o recent presedintelui brazilian Luiy Ignacio Lula da Silva.

Figura legendara a "antiimperialismului" latino-american, fostul presedinte cubanez, in varsta de 82 de ani, ii este favorabil lui Barack Obama, pe care il considera "mai inteligent si mai cultivat" decat John McCain.

Totusi, problemele mari ale planetei nu ocupa "un loc important in sufletull lui Obama, dar si mai putin in cel al candidatului care, ca pilot militar, a lansat zeci de tone de bombe asupra orasului Hanoi, situat la peste 15.000 de kilometri distanta de Washington, fara sa aiba remuscari", adauga Fidel Castro, facand aluzie la faptul ca McCain a participat la razboiul din Vietnam.

Fidel Castro considera ca, in prezent, criza financiara ii intereseaza pe americani mai mult decat razboiul din Irak, ceea ce i-ar putea acorda lui Obama sansa de a fi ales, in pofida "discriminarii rasiale" din Statele Unite.

"El comandante" adauga ca, daca se insala, "rasismul, sub oricare forma ar fi el, se va impune, iar candidatul republican va obtine presedintia, pericolul razboiului va creste si oportunitatile oamenilor de a progresa se vor reduce".

"Obama s-a confruntat si se confrunta in continuare cu riscuri mari intr-o tara in care un extremist poate cumpara, potrivit democratului, o arma sofisticata la orice colt de strada", asa cum se intampla in Vestul salbatic, estimeaza Castro.

Intr-un articol anterior, fostul presedinte cubanez si-a exprimat uimirea ca Barack Obama, primul candidat de culoare cu sanse sa castige cursa pentru Casa Alba, nu a fost inca omorat, asemenea liderilor afroamericani Martin Luther Kimg si Malcom X.

"Cand acest comentariu va fi publicat maine (marti - n.red.), nimeni nu va avea timp sa spuna ca am scris ceva care sa poata fi folosit de unul dintre candidati in campanie", conchide Fidel Castro, care a cedat in luna februarie presedintia fratelui sau Raul din cauza starii precare de sanatate.

Candidatul democrat Barack Obama este favorabil unei imbunatatiri a relatiilor cu insula comunista, supusa din 1962 unui embargo american. De cealalta parte, rivalul sau republican John McCain doreste sa pastreze linia dura urmata de actuala administratie a lui George W. Bush.

Totusi, alegerea lui Obama in functia de presedinte ar putea reprezenta o provocare pentru Guvernul cubanez. "Daca Obama isi tine promisiunile, va exista o noua etapa in lupta ideologica dintre Revolutia cubaneza si imperialism", iar "o noua conceptie teoretica si de propaganda" va fi necesara, a declarat recent, pentru ziarul Granma, liderul cubanez Armando Hart, membru in Partidul Comunist.