Invitati la o dezbatere privind situatia din Caucaz de Comisia pentru relatii externe a camerei superioare a Parlamentului belgian, ambasadorul rus Vadim Lukov si omologul sau georgian, Salome Samadasvili, au acceptat sa se aseze la aceeasi masa. "Dar de cealalta parte", a spus diplomatul rus, inainte sa se aseze.

Timp de o jumatate de ora Lukov, care a vorbit in franceza si olandeza, a denuntat "alegerea fortei" facuta in luna august de Georgia pentru a rezolva problema Osetiei de Sud si Abhaziei, regiuni separatiste proruse, care si-au declarat independenta de Tbilisi dupa prabusirea URSS.

Ambasadorul rus a invitat tarile NATO sa "se gandeasca de trei ori inainte de a invita sa li se alature un partener atat de imprevizibil si de surprinzator de agresiv".

Salome Samadasvili, care isi reprezinta tara atat in Belgia, cat si la UE, s-a exprimat in engleza, cu un accent american puternic. "Este adevarat, am investit multi bani in capacitatea noastra militara, dar pentru obiectivul nostru este sa aderam la NATO", a explicat ea.

Lukov si-a aratat nemultumirea cand a afirmat ambasadoarea georgiana ca Rusia a folosit "o treime din capacitatea sa militara pentru a porni razboi impotriva tarii" sale.

Si Samadasvili si-a dat de mai multe ori ochii peste cap in timp ce l-a ascultat pe omologul sau rus. In plus, din cauza unei probleme de interpretare, ea a crezut ca Loukov acuza armata georgiana ca ataca observatori OSCE.

"Problema dumneavoastra, printre altele, este faptul ca franceza dumneavoastra este destul de proasta",
i-a spus ambasadorul rus.