Subrezita de criza financiara, industria din Statele Unite calculeaza anxios impactul favorabil sau dezavantajos al alegerilor de astazi
Industria energetica, farmaceutica, dar si telecomunicatiile s-ar putea confrunta cu alte taxe, impozite si politici, indiferent de rezultatul alegerilor de astazi. In aceeasi masura insa, rezultatul va determina viitorul companiilor specializate in biotehnologie sau cercetare medicala, relateaza The Huffington Post.

Pe scurt, in timp ce sindicatele vor avea de castigat daca Obama va triumfa, dezvoltarea industriei nucleare si a carbunelui va spori in cazul in care McCain va iesi invingator din aceste alegeri. Obama promite sa mareasca taxele pentru corporatii si cele pentru familiile care au venituri de peste 250.000 dolari pe an, in timp ce McCain promite sa scada taxele pentru corporatii si sa extinda toate taxele reduse de Bush.

Castigatori, indiferent de rezultatul alegerilor

  • SINDICATELE

Cu Obama la birou si o majoritate democratica mai puternica la Capitol Hill, Congresul SUA, sindicatele ar putea atinge obiectivul de top, si anume acela de a usura munca de organizare a muncitorilor. Lucratorii vor sa initieze o masura care le va cere companiilor sa recunoasca uniunile, odata ce majoritatea angajatilor semneaza petitii prin care isi exprima sustinerea. In timp ce Obama subscrie la aceasta prevedere, McCain se opune.

  • ENERGIA ALTERNATIVA SI NUCLEARA

Ambii candidati au sustinut folosirea energiei alternative (solara si eoliana), prin investitii si costuri, conform lui Obama si taxe in cazul lui McCain.

Obama propune un buget de 150 milioane de dolari in 10 ani, pentru a spori cursul de dezvoltarii masinilor hibrid si a energiei regeneratoare, printre alte obiective.

De cealalata parte, McCain favorizeaza constructia a 45 de noi centre nucleare, pana in 2030, si un buget de doua milioane de dolari anual, pentru sustinerea industriei carbunelui.

In timp ce McCain a criticat suportul guvernului pentru etan, cei mai multi analisti sunt de parere ca sustinerea Congresului pentru alimentarea alternativa ii va da posibilitatea acestui domeniu "sa supravietuiasca" sub administratia republicanului.

  • CERCETAREA CELULELOR STEM

Daca pana acum companiile nationale de celule stem „au deplans” politica administrativa de limitare a suportului financiar federal pentru cercetarea in domeniul celulelor stem, Bush fiind de parere ca cercetarile sunt imorale, ca urmare a faptului ca procesul de strangere a celulelor implica distrugerea embrionilor, aceste sectoare vor avea de castigat in urma alegerilor.

Atata Obama cat si McCain sustin investitiile in cercetarea privind celulele stem si pot ridica anumite restrictii actuale.

Cei care activeaza in acest domeniu sunt de parere ca schimbarea politicii va creste increderea investitorilor in acest domeniu, care va o industrie proscrisa.

  • INDUSTRIA BIOTEHNICA

Ambii candidati incuvinteaza crearea de noi facilitati pentru dezvoltarea industriei medicamentelor biotehnice.

Spre deosebire de medicamentele traditionale farmaceutice si chimice, companiile biotehnice nu au competitie in America, ca urmare a faptului ca administratia alimentelor si medicamentelor nu are autoritatea de a aproba copii de medicamente biotehnice. Argumentul este modul de fabricare complicat, din celule vii sau bacterii.

Ambele campanii sunt de parere ca extinderea consumului de astfel de medicamente va reduce costurile pentru sanatate.


Pierzatori, indiferent de rezultatul alegerilor

  • COMPANIILE PETROLIERE

Firme precum Exxon Mobil si Chevron se pot confrunta cu taxe mai mari in cazul in care Obama va castiga, acesta militand pentru profitul de pe urma taxelor.

Cele doua companii au pierdut teren prin neraportarea datelor statistice si castigurilor de la sfarsitul lunii octombrie. Astfel ca, pe masura ce pretul combustibilului scade, profitul poate urma acelasi traseu.

Cel putin opt taxe si onorarii diferite ar putea fi impuse in aceasta industrie de un congres democrat in cautare de noi venituri, spun analistii.

Acestia includ adoptarea de taxe pentru productia de combustibil si gaze din Golful Mexic.

Pe de alta parte, companiile petroliere pot profita de pe urma victoriei lui McCain, de vreme ce candidatul este un campion in forajul pe mare.

  • INDUSTRIA FARMACEUTICA

Indiferent de rezultatul alegerilor, cele mai mari companii farmaceutice se vor forta sa apare programe guvernamentale profitabile. In prezent, zeci de societati de asigurare negociaza preturile individual si direct cu producatorii din industria farmaceutica, urmand ca guvernul sa ramburseze agentii de asigurari pentru costul final. Desi programul nu dispune de un buget suficient, majoritatea democratilor spun ca economiile insemnate pot fi facute prin permisiunea guvernului de a negocia direct cu fabricatorii de medicamente.

Obama a promis sa sustina acest efort, argumentand ca economiile pot totaliza 30 de milioane de dolari. McCain sustine de asemenea oferirea de putere guvernului de a negocia preturile, insa doar la cererea individuala a agentilor.

  • TELECOMUNICATIILE

Companiile importante in telecomunicatii au atras multe contracte in ultimii opt ani si au castigat milioane de dolari.

Asemenea intelegeri vor face fata unei analize minutioase mult mai dure, care vor duce la o mai mare lipsa de incredere, fie ca vor fi facute sub guvernarea lui Obama, fie a lui McCain, informeaza analistii.

Chiar si cele mai polemice afaceri din industrie, din anii precedenti, poate ca nu ar fi fost aprobate de nici unul dintre actualii candidati, spun cercetatorii americani.

  • INDUSTRIA APARARII

Dupa ani de cheltuieli record ale Pentagonului, companiile de paza se confrunta cu perspectiva reducerii cheltuielilor militare.

Deficitul bugetar este pe cale sa se inrautateasca si datorita pachetului financiar aprobat de Congres, care absolva de responsabilitate.

Astfel ca investitiile in domeniul apararii, in special in cazul programelor ce depasesc bugetul, vor fi primele vizate pentru reduceri. Un exemplu ar fi programe de peste 200 de milioane de dolari ce urmaresc asigurarea unitatilor cu arme si componenete comunicationale de ultima generatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.