Localnicii din Kogelo, satul din Kenya al bunicii pe linie paterna a lui Barack Obama, fac ultimele pregatiri pentru marea noapte electorala si sunt absolut siguri ca "fiul tarii" va castiga alegerile, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Este o zi mare. In Kogelo, satul din Kenya al bunicii pe linie paterna a lui Barack Obama, toti localnicii vor urmari scrutinul prezidential si nu se indoiesc niciun moment de victoria "fiului tarii".

In acest sat din vestul Kenyei, tehnicienii instalau marti un ecran gigantic, in fata caruia rudele candidatului democrat, prieteni, vecini, cunostinte vor avea o lunga noapte de asteptare, inainte de anuntarea numelului presedintelui SUA. In acest sat situat pe malul lacului Victoria va fi sacrificat un bivol in seara electorala.

"Motivul pentru care ne aflam aici este ca asteptam aceasta zi mare de sarbatoare", explica Malik Obama, fratele vitreg al senatorului de Illinois, care refuza sa se gandeasca la o infrangere a acestuia. "Nicio nu avem in minte o astfel de posibilitate", subliniaza el.

Iesit din anonimat prin ascensiunea politica a lui Obama, Kogelo beneficiaza deja de primele roade ale renumelului senatorului. Politia si-a instalat o tabara in apropiere de casa lui Sarah Obama, bunica lui Barack, pentru a-i asigura protectie 24 de ore din 24. Sarah este a treia sotie a bunicului pe linie paterna al lui Barack. Intre ea si Barack nu exista nicio legatura biologica, dar candidatul o considera bunica sa. Cealalta bunica a lui Obama, Madelyn Dunham, alba, a murit la varsta de 86 de ani, luni, in Hawaii.

Un alt efect benefic al alegerilor americane pentru Kogelo este ca guvernul kenyan a turnat in graba un drum care face legatura intre sat si capitala provinciei, Kisumu. In Kisumu, al treilea oras al Kenyei, localnicii se pregatesc sa iasa in strada si sa sarbatoreasca asteptata victorie a democratului. "Cel mai mare semn de solidaritate ar fi sa marsaluim pe strazi pentru a-i multumi pentru lupta sa", explica John Ouma, mic comerciant, precizand ca alcoolul este in cantitati suficiente pentru aceasta sarbatoare.

Pe strazile orasului, in baruri si cluburi se fac ultimele pregatitri pentru "seara victorie". "Vrem sa le oferim localnicilor din Kisumu o ocazie de a se strange si a sarbatori victoria lui Obama", spune Mary Awinom, distribuind foi pentru una dintre aceste "serate ale victoriei". Pe foi scrie in dialectul luo: "Este randul nostru, fiu al Alego", referire la regiunea in care se afla satul Kogelo.

"Nu facem campanie, ci suntem alaturi de fiul nostru", subliniaza Peter Odoyo, fost deputat.

Politia si-a consolidat dispozitivul. Kisumu este unul dintre orasele cele mai afectate de violentele politico-etnice ce au urmat contestarii realegerii presedintelui Mwai Kibaki.

Kenya are relatii cordiale cu Statele Unite, dar multi kenyeni cred ca alegerea lui Obama ar da un "statut special" tarii lor si le-ar ameliora traiul de zi cu zi. Janet Oselu, vecina lui Sarah Obama, spera astfel ca Barack sa-i poata ajuta pe oamenii din Kogelo sa-si gaseasca de lucru. "Sper ca ne va putea ajuta sa aducem aici societati care sa creeze locuri de munca", spune, cu naivitate, Janet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.