Statul Vermont, de pe Coasta de est, a dat oficial startul votului in cadrul alegerilor prezidentiale americane, deschizandu-si primele sectii marti la ora locala 5.00 (12.00, ora Romaniei), a anuntat un oficial electoral local, citat de NewsIn.
Votul a inceput la Bennington, in Vermont (nord-est), a declarat pentru AFP, Michele Hogan.

Primele sectii de vot se deschisesera simbolic la miezul noptii in oraselele Dixville Notch si Hart's Location din New Hampshire. Cea mai mare parte a sectiilor de vot se vor deschide intre orele 12.00 si 14.00, ora Romaniei, iar restul intre 15.00 si 17.00, carora li se vor alatura Alaska (18.00) si Hawaii (19.00).

Primele estimari ar putea fi anuntate de marile televiziuni americane inca de miercuri de la ora 1.00, ora Romaniei, de la inchiderea primelor sectii de vot. Primele indicii ale rezultatului votului sunt asteptate insa miercuri in jurul orei 6.00, cand vor exista exit-polluri pentru suficiente state pentru a fi evident daca unul dintre candidati a castigat cursa.

Cel putin 130 de milioane de americani sunt asteptati la urne pentru a-l alege pe succesorul in functie al presedintelui George W. Bush pentru urmatorii patru ani, in contextul crizei economice mondiale, razboaielor din Irak si Afganistan, dar si al polemicilor legate de sistemul de sanatate.

In plus, americanii isi vor reinnoi o treime din Senat si intreaga Camera a Reprezentantilor. Potrivit sondajelor, democratii urmeaza sa isi consolideze majoritatea in Congres.

Analistii se asteapta la o participare record, explicata in parte prin "fenomenul Obama", care a reusit sa adune zeci de mii de oameni la mitinguri, dar si prin interesul deosebit pe care l-a suscitat aceasta campanie electorala, una dintre cele mai indelungate si cea mai scumpa din istorie. Daca in ultimii 30 de ani rata de participare la scrutinul prezidential a oscilat intre 54% si 61%, anul acesta ea ar putea atinge 80-90% in unele state. Recordul de participare la un scrutin prezidential s-a inregistrat in 1960 si a fost de 63%.

Aproape 20% dintre alegatori si-au exprimat deja optiunea in statele unde se poate vota anticipat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.