Viitorul presedinte al Statelor Unite va avea de rezolvat probleme sensibile, atat pe plan intern, cat si extern, dar va mai avea o misiune: redecorarea Casei Albe, pentru a-si pune amprenta, ca toti ceilalti lideri de dinaintea sa, conform NewsIn.
Potrivit AFP, cand vede ca se apropie momentul plecarii, George W. Bush glumeste, spunandu-le angajatilor sa mai astepte nitel pana sa ia masurile pentru perdelele Biroului Oval. Acum, la ora alegerilor prezidentiale, lucrarile de renovare au inceput deja.

In asteptarea predarii puterii la 20 ianuarie, "s-au inlocuit mastile de radiatoare sub coloanele din aripa estica a Casei Albe, in unele camere s-a refacut zugraveala, s-au inlocuit covoarele uzate", explica Sally McDonough, purtatorul de cuvant al Laurei Bush.

Prima Doamna este cea care se ocupa de chestiunile domestice la Casa Alba. Si, asa cum sotul ei a promis sa-i usureze misiunea sucecsorului sau in functie, Laura Buh lucreaza din greu "pentru a pregati Casa Alba pentru noii sai ocupanti", explica McDonough. "Suntem atenti la cele mai mici detalii", asigura ea.

Intr-o biografie, jurnalistul Ronald Kessler povesteste ca Bush a fost consternat de starea in care a gasit Casa Alba cand Hillary Clinton l-a condus pe aceste culoare. Cu cele circa 100 de camere, cladirea in stil georgian serveste atat ca birou, resedinta si loc de primire, pentru cel mai puternic lider al lumii. De asemenea, este si muzeu.

Fiecare familie prezidentiala care a trecut pe aici si-a lasat amprenta. Congresul a acordat 1,6milioane de dolari pe an pentru restaurarea Casei Albe.

Indiferent ca va fi vorba despre John McCain sau Barack Obama, cel care va veni la adresa 1600 Pennsylvania Avenue nu va avea de decis doar daca va rechema in tara militarii din Irak sau daca va rupe tacerea diplomatica de un sfert de secol cu Iranul.

"Nu voi uita niciodata prima mea decizie in calitate de presedinte", a povestit Bush. "Nici nu depusesem juramantul, cand un tip m-a sunat si m-a intrebat 'Ce culoare vreti sa aiba covorul din Biroul Oval?' Am crezut ca este o gluma. 'Trebuie sa stiti ca presedintii sunt cei care aleg covorul', mi-a spus el", isi aminteste seful statului.

"Atunci, am delegat. A delega este unul dintre lucrurile care se fac cand trebuie luate decizii. Am rugat-o pe Laura sa ma ajute sa creez covorul", a adaugat Bush. Covorul din Biroul Oval evoca soarele si culoarea sa ar trebui sa reflecte personalitatea ocupantului. Sotii Clinton au pus un covor albastru.

Biroul Oval, biroul presedintelui din vremea lui William Howard Taft, in 1909, s-a schimbat foarte putin. Devenit un simbol al puterii, el este acum locul in care noua familie prezidentiala incepe decorarea interioara, care, timp ce patru sau opt ani, se va extinde si poate duce de la refacerea salii de cinema pana la schimbarea instalatiilor.

Bush a pus pe peretii Biroului Oval, alaturi de tablourile cu Lincoln si Washington, lucrari ale unor artisti texani, statul in care si-a cladit cariera, dar a lasat in pace faimosul birou "Resolute". Intr-o fotografie celebra, de sub acest birou priveste micul John Jr. Kennedy, in timp ce tatal sau lucreaza..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.