Yemenitul Ali Hamza Ahmad al-Bahlul a fost condamant pentru terorism si a primit o pedeapsa cu inchisoarea pe viata intr-un tribunal militar exceptional de la Guantanamo, pedeapsa maxima pe care o risca, in urma acuzatiei de propaganda pentru reteaua al-Qaida, relateaza NewsIn

Unul dintre primii prizonieri transferati la inceputul anului 2002 la baza navala americana din sud-estul Cubei, Ali Hamza Ahmad al-Bahlul, este si primul prizonier de la Guantanamo pe care justitia americana l-a condamnat la inchisoarea pe viata.

Inaintea lui, Salim Hamdan, fostul sofer al lui Osama ben Laden, a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare, dintre care cinci fusesera deja ispasiti. Alti 250 de prizonieri, inchisi de mai mult de sase ani, nu au fost judecati.

Potrivit observatorilor civili, al-Bahlul a pastrat tacerea pe durata procesului, ca si avocatul sau militar, caruia i-a cerut sa taca.

In mai putin de o saptamana si dupa patru ore de deliberari, juriul format din noua militari l-a gasit pe acuzat vinovat "de complicitate cu Osama ben Laden (liderul al-Qaida) si cu altii pentru asasinarea unor persoane protejate, atacarea de civili si comiterea altor crime, incitare la crima si acte de terorism", dar si de "sustinere materiala a terorismului", potrivit Pentagonului.

"Acuzatul nu a avut parte de aparare, refuzand sa participe la procesul sau, iar condamnarea lui nu a fost o surpriza in aceste conditii",a spus Jim Cohen, profesor de drept, care reprezinta mai multi prizonieri de la Guantanmo.

"O umbra de ilegalitate planeaza asupra acestui verdict", a afirmat, intr-un comunicat, Asociatia americana pentru apararea drepturilor si libertatilor civile, care a avut un observator in timpul procesului.

Asociatia a criticat "un sistem cu greseli fundamentale", fabricat pentru a "produce condamnari si nu pentru a face dreptate". Ea a reiterat cererea ca viitorul presedinte al Statelor Unite sa inchida Guantanamo si sa transfere procesele in tribunale federale sau martiale.

Ali Hamza Ahmad al-Bahlul a fost gasit vinovat luni pentru ca s-a antrenat intr-o tabara din Afganistan si i-a jurat credinta lui Osama ben Laden, insa mai ales pentru ca el a fost cel care a realizat mai multe inregistrari video de propaganda. Dintre acestea, una ii este atribuita direct, intitulata "Distrugerea navei americane de razboi USS Cole". Distrugerea navei s-a soldat cu moartea a 17 persoane la 12 octombrie, in Yemen.

Potrivit actului de acuzare, inregistrarea a avut ca obiectiv "solicitarea de sprijin material pentru al-Qaida, recrutarea si indoctrinarea pentru a obtine ajutor, ca si solicitarea, incitarea si consilierea persoanelor angajate in actiuni teroriste".

Ali al-Bahlul a fost acuzat ca a realizat caseta video intitulata "Ultimele dorinte ale lui Mahammed Atta, un martir". Mohammed Atta era liderul grupului care a comis atentatele de la 11 septembrie.

La audierile preliminare, al-Bahlul a avut o atitudine de provocare in fata comisiei militare, venind cu o pancarta pe care scria de mana cuvantul "boicot", in engleza si araba.

Douazeci de persoane dintre cei 250 de prizonieri sunt in prezent inculpate la Guantanamo si ar putea comparea in fata comisiilor militare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.