O pictura abstracta a rusului Kazimir Malevici a fost cumparata cu aproape 60 de milioane de dolari la o licitatie la New York, fiind un record pentru opera artistului, relateaza NewsIn

Panza, care dateaza din 1916 si este intitulata "Suprematism", a fost cumparata in schimbul a 59,96 milioane de dolari de la Sotheby's, ceea ce corespunde estimarii date de vanzatorul de arta inainte de tranzactie.

Suma depaseste precedentul record de vanzare a unui tablou al acestui artist, nascut in 1878, care a murit in 1935. Suma era de 17 milioane de dolari.

Vanzarea, care a avut loc in prima noapte de licitatii de toamna cu arta impresionista si contemporana la Sothesby's si Christie's, a contrazis previziunile expertilor, care au spus ca vremurile sunt acum foarte grele pentru vanzatorii de opere de arta.

Saptamana trecuta, un "Arlechin" de Picasso, estimat la peste 30 de milioane de dolari, ce urma sa fie vedeta licitatiei, a fost retras de la vanzare de catre proprietarul sau. "A fost retras din motive private", a spus simplu vicepresedintele casei Sotheby's pentru arta moderna si impresionista.

Christie's si-a scazut estimarile la nivelul de acum trei-patru ani, a recunoscut Brett Govy, directorul sau pentru arta contemporana.

Intrebati despre impactul crizei financiare asupra acestei piete, responsabilii de la Sotheby's si-au exprimat in privat ingrijorarea. In primavara trecuta, la New York, o panza din 1873 a lui Claude Monet, "Podul feroviar de la Argenteuil", a fost vanduta pentru 41,4 milioane de dolari, un record pentru o lucrare a pictorului impresionist francez, in timp ce un triptic de Francis Bacon a fost vandut pentru 86,2 milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.