Panza, care dateaza din 1916 si este intitulata "Suprematism", a fost cumparata in schimbul a 59,96 milioane de dolari de la Sotheby's, ceea ce corespunde estimarii date de vanzatorul de arta inainte de tranzactie.

Suma depaseste precedentul record de vanzare a unui tablou al acestui artist, nascut in 1878, care a murit in 1935. Suma era de 17 milioane de dolari.

Vanzarea, care a avut loc in prima noapte de licitatii de toamna cu arta impresionista si contemporana la Sothesby's si Christie's, a contrazis previziunile expertilor, care au spus ca vremurile sunt acum foarte grele pentru vanzatorii de opere de arta.

Citeste si:

Saptamana trecuta, un "Arlechin" de Picasso, estimat la peste 30 de milioane de dolari, ce urma sa fie vedeta licitatiei, a fost retras de la vanzare de catre proprietarul sau. "A fost retras din motive private", a spus simplu vicepresedintele casei Sotheby's pentru arta moderna si impresionista.

Christie's si-a scazut estimarile la nivelul de acum trei-patru ani, a recunoscut Brett Govy, directorul sau pentru arta contemporana.

Intrebati despre impactul crizei financiare asupra acestei piete, responsabilii de la Sotheby's si-au exprimat in privat ingrijorarea. In primavara trecuta, la New York, o panza din 1873 a lui Claude Monet, "Podul feroviar de la Argenteuil", a fost vanduta pentru 41,4 milioane de dolari, un record pentru o lucrare a pictorului impresionist francez, in timp ce un triptic de Francis Bacon a fost vandut pentru 86,2 milioane de dolari.