Statele Unite au nevoie de un presedinte care sa aiba "un coeficient de inteligenta minimal" si care sa nu fie "nici alcoolic, nici nebun", a declarat luni vicepresedintele cubanez Carlos Lage, citat de NewsIn.

"Ceea ce ii trebuie poporului american este un presedinte rational, care sa aiba un coeficient de inteligenta minimal si care sa nu fie nici alcoolic si nici nebun, daca nu cerem prea mult", a spus Lage, in deschiderea celui de-al 26 Salon international de la Havana. "Prea putin conteaza cine va fi ales marti in Statele Unite, Cuba va continua sa construiasca socialismul cu si mai multa fermitate si sa apere Revolutia" din 1959, a precizat el.

Candidatul democrat Barack Obama este favorabil detensionarii relatiilor cu tara liderului comunist Fidel Castro, supusa din 1962 unui embargo american, iar contracandidatul sau republican, John McCain, doreste mentinerea liniei dure a actualei administratii a lui George W. Bush.

Ministrul cubanez de externe, Felipe Perez Roque, a declarat recent ca pozitia lui Obama este "constructiva", iar despre McCain a spus ca este un "dinozaur". "Lidero maximo" al Revolutiei, care a ramas foarte influent in politica cubaneza in pofida "retragerii sale din motive medicale", Fidel Castro, a mers pana la a-l compara pe Obama cu liderii de culoare Martin Luther King si Malcom X si si-a exprimat surprinderea ca nu a fost asasinat pana acum, cum s-a intamplat cu acestia.

Insa preluarea puterii de catre Obama ar putea reprezenta o problema pentru guvernul cubanez. "Daca Obama isi respecta promisiunile, va exista o noua etapa in lupta ideologica dintre Revolutia cubaneza si imperialism" si o "noua conceptie teoretica si de propaganda" va fi necesara, a declarat recent, pentru cotidianul Granma, liderul istoric cubanez Armando Hart, ideologul Partidului Comunist.

Si presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat ca relatiile dintre Caracas si Washington vor ramane plasate sub semnul "confruntarii" in cazul unei victorii a candidatului republican, iar in ceea ce-l priveste pe contracandidatul acestuia, Barack Obama, ar putea aparea o speranta.

"Daca McCain castiga, stim deja ce ne asteapta. Confruntare si tot mai multa confruntare, lupta si tot mai multa lupta", a declarat Hugo Chavez, la o reuniune a partidului sau, in vestul tarii.

In schimb, o victorie a lui Obama ar putea aduce "o luminita la orizont", a precizat el, adaugand ca doar "cu conditia ca Obama sa se angajeze sa intensifice aceasta lumina". Potrivit liderului venezuelean, adversar declarat al "imperialismului american", victoria candidatului republican ar insemna continuarea actualei politici a lui Bush, pe care l-a acuzat de "agresiune" si de incercare de destabilizare a Venezuelei.

Chavez si-a exprimat speranta ca Obama "il va invinge" pe contracandidatul sau marti si a reiterat ca este dispus sa discute cu Obama, daca va fi ales, insa "de la egal la egal" si "cu respect".

Relatiile tensionate dintre Caracas si administratia Bush s-au transformat intr-o adevarata criza diplomatica in septembrie, cand Chavez a ordonat expulzarea ambasadorului american din Venezuela.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.