Sefii diplomatiei europene s-au reunit luni la Marsilia, Franta, pentru a cere urmatorului presedinte american sa regandeasca parteneriatul transatlantic pentru a tine cont de rolul sporit al Uniunii Europene in gestionarea crizelor, transmite NewsIn.

Reuniunea informala a avut loc cu o zi inainte de alegerile prezidentiale americane, in prezenta sefului diplomatiei europene Javier Solana si a comisarului european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner. Scopul reuniunii era un acord asupra unui document ce va fi adresat apoi noului presedinte american.

"Este un mesaj foarte important cel pe care i-l vom propune, dupa ce vom astepta sa fie ales", a declarat ministrul de externe francez Bernard Kouchner, a carui tara detine presedintia Uniunii. Din punctul sau de vedere, "lumea s-a schimbat, pentru ca a devenit clar ca o tara mare, chiar daca este o tara foarte mare, nu este singura afectata de problemele lumii".

"Uniunea Europeana a devenit totusi mai puternica", a spus el, referindu-se la modul in care UE a gestionat crizele financiara si ruso-georgiana.

"Relatia noastra ar trebui sa fie mai echilibrata", a apreciat si Ferrero-Waldner. "Am dat dovada de leadership in Georgia si este exact ceea ce vrem sa aratam acum".

Seful diplomatiei britanice David Miliband a precizat totusi ca UE "nu se limiteaza la a cere lucruri Statelor Unite". "Pentru Europa, ideea este de a-si ocupa in intregime locul si de a se asigura ca rolul in Orientul Mijlociu, Afgansitan si Pakistan, in criza financiara mondiala, este puternic si clar".

Aceasta dezbatere fusese initiata la inceputul lunii septembrie, la Avignon, in sudul Frantei. Kouchner subliniase atunci ca europenii nu vor sa fie "complementari".

Razboiul din Irak a creat, in 2003, tensiuni aprinse intre Washington si mai multe capitale europene, si i-a divizat pentru mult timp pe europeni.

Miliband si Kouchner, care au mers impreuna la sfarsitul saptamanii in Republica Democratica Congo si Rwanda, urmau sa le prezinte colegilor lor situatia din cele doua tari.

Republica Democratica Congo, afectata de o grava catastrofa umanitara

"Nimeni nu exclude un rol militar" pentru UE in estul RDC, unde confruntarile au provocat deplasarea a peste un milion de persoane, a declarat Miliband, precizand insa ca inaintea oricarei decizii, UE trebuie sa astepte raportul trimisului ONU.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut la sfarsitul saptamanii responsabilului ONU al operatiunilor de mentinere a pacii, Alain Le Roy, sa se deplaseze in RDC.

Franta propusese saptamana trecuta trimiterea unei forte militare europene cu vocatie umanitara, care sa sprijine misiunea ONU, dar reprezentantii celor 27 de state UE reuniti vienri in Comitetul de politica si securitate au dat prioritate diplomatiei.

Reuniunea informala de la Marsilia trebuia sa fie urmata de o conferinta ministeriala a Procesului de la Barcelona/Uniunea pentru Mediterana (UPM), din care fac parte 43 de tari de pe continentul european si din jurul Mediteranei.

Partenerii euro-mediteraneeni urmau sa incece luni si marti sa isi depaseasca divergentele cu privire la sediul se secretariatului UPM, statutul Ligii Arabe si procesul de pace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.