Regina Sofia a Spaniei a sarbatorit duminica, in familie, implinirea a 70 de ani, in plina polemica declansata de afirmatiile controversate despre homosexuali, polemica ce continua in presa si in randul politicienilor, relateaza NewsIn

Regina Sofia a Spaniei a generat o polemica prin afirmatii controversate cu privire la homosexuali, publicate intr-o carte ce i-a fost consacrata cu ocazia implinirii a 70 de ani, intitulata "Regina, de foarte aproape". Regina, care s-a intors dintr-o calatorie in America Latina, s-a declarat "dezamagita" de controversa generata de criticile sale cu privire la "casatoria" intre persoane de acelasi sex.

Regina Sofia a spus ca homosexualii pot "sa traiasca impreuna sau sa se considere casatoriti", dar a adaugat ca nu ar fi oportun "sa numeasca aceasta casatorie, pentru ca nu este", potrivit cartii scrise de o jurnalista spaniola, Pilar Urbano, publicata in aceasta saptamana. Regina Spaniei, potrivit cartii, si-a manifestat si opozitia fata de avort si fata de o posibila legalizare a eutanasiei, spunand totusi ca se bucura ca o persoana de culoare, candidatul democrat, ar putea ajunge presedintele Statelor Unite.

Casa Regala, pusa intr-o situatie delicata, a dat publicitatii un comunicat in care se precizeaza ca regina regreta "lipsa de exactitate" a declaratiilor care i-au fost atribuite si isi reafirma "profundul respect pentru toate persoanele, apropierea sa de cei care sufera, care sunt urmariti sau sunt persecutati".

Cotidianul de stanga Publico a scris ca "regina Sofia are dreptul sa aiba o opinie, insa nu sa o faca publica", in cadrul monarhiei constitutionale spaniole, parere similara celei exprimate de ziarul El Pais, intr-un editorial.

Comunitatea gay din Barcelona a cerut retragerea cartii, considerand insuficienta precizarea facuta de Casa Regala cu privire la afirmatiile suveranei despre homosexuali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.