Majoritatea militarilor americani aflati in misiune in Romania, atat cei cantonati la baza militara de la Mihail Kogalniceanu, cat si cei aflati la bordul navei de comandament "USS Mount Whitney", care apartine Marinei Militare a SUA, si-au votat favoritul pentru alegerile prezidentiale din SUA.
La Mihail Kogalniceanu se afla peste 20 de cetateni americani in aceasta perioada, numita de mentenanta a bazei, adica in timpul iernii, iar la bordul navei de comandament "USS Mount Whitney", care a ancorat vineri in Portul Constanta si va pleca in ziua alegerilor, adica pe 4 noiembrie, se afla 325 de marinari, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit purtatorului de cuvant al Joint Task East Force (JTF-E), Manuela Stroescu, peste 20 de persoane, civili si militari, provenite din aproape toate statele componente SUA, se afla la baza Mihail Kogalniceanu si isi pot exprima dreptul de vot. Fortele Armate SUA din Europa (USAREUR) asigura intregului personal militar, civil si familiilor acestora atat informatii privind alegerile, cat si ocazia de a-si exercita dreptul de vot prin sistemul “vot la distanta”.

Astfel, la fiecare nivel de comanda si la fiecare unitate exista un ofiter asistent de vot a carui responsabilitate este sa contacteze fiecare persoana din unitate si sa ii furnizeze documentele necesare pentru a se putea inregistra sa voteze in statul de care apartine. La nevoie, acesti ofiteri ajuta si membrii familiilor personalului.

In functie de procedura din statul de resedinta al fiecaruia, cetatenii americani stationati in afara SUA trimit formularele de inregistrare prin posta, in unele cazuri chiar prin posta electronica, dupa care primesc un buletin de vot pe care voteaza si il expediaza apoi in SUA. Reprezentantul JTF-E precizeaza ca, in cazul in care buletinul de vot statal nu ajunge la timp, atunci votantii pot face uz de “votul federal la distanta”.

Locotenent Colonelul Tina Kracke, comandant al Fortei Intrunite Est (JTF-E = Joint Task Force-East) pe perioada de mentenanta a bazei, a precizat ca, pe langa sprijinul si informatiile despre votare pe care le primesc la unitati, militarii si civilii americani pot gasi cu usurinta pe internet anumite regulamente si termene limita pentru statul lor.

"Eu am primit un e-mail, pe adresa militara, de la Programul Federal de Asistenta Electorala, care mi-a furnizat legaturi catre informatii utile despre votul la distanta. Aceste informatii mi-au fost utile atat pentru votul la alegerile initiale, care, in statul meu, Illinois, au avut loc in martie, cat si pentru votul la distanta in aceste alegeri federale… Am trimis postal solicitarea pentru un buletin de vot dintr-un loc de antrenament din Germania si mi-am primit buletinul de vot intr-o saptamana. L-am completat, l-am pus intr-un plic cu expeditie gratuita si l-am trimis in statul meu, inainte de a veni in Romania sa preiau functia de comandant aici”, a precizat lt.col. Tina Kracke.

Potrivit reprezentantilor JTF-E, in perioada alegerilor, sistemul postal militar acorda prioritate materialelor pentru votare, in asa fel incat acestea sa ajunga in posesia persoanelor care voteaza si inapoi la birourile electorale in timp util pentru a putea fi numarate. Voturile care au fost completate corect si au ajuns la timp trebuie luate in considerare.

Cetatenii americani de la baza Mihail Kogalniceanu pot afla informatii despre desfasurarea alegerilor urmarind ecranele TV amplasate in incinta. In cantina sunt trei ecrane TV mari, care transmit permanent emisiuni ale diferitelor canale de stiri sau sportive pentru intreg personalul. In plus, militarii vor avea acces la Internet sau vor putea urmari cele mai noi informatii de la televizoarele din centrul de recreere.

In ceea ce ii priveste pe cei 325 de marinari militari de la bordul navei USS Mount Whitney, cei mai multi dintre ei au spus ca au votat deja, prin posta electronica, intrucat sistemul american de votare permite cetatenilor cu drept de vot sa-si exprime optiunile in orice parte a lumii s-ar afla. "Cei de pe nava care au vrut sa voteze au trimis prin e-mail”, a spus, la sosirea in Portul Constanta, unul dintre membrii de echipaj. Un altul a explicat care este procedura de vot. "Am votat deja. Noua, care nu suntem in America, ni se trimite votul prin posta electronica, noi verificam votul si il trimitem inapoi prin e-mail", a spus acesta.

Marinarii militari de pe nava USS Mount Whitney au ajuns vineri in Portul Constanta si vor ramane pana pe 4 noiembrie. Inainte de a parasi apele teritoriale romanesti, ei vor executa un exercitiu pe mare cu fregata Marasesti, apartinand Fortelor Navale Romane. In ziua alegerilor, militarii americani vor fi in plina activitate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.