Cele mai multe constructii bizare din lume, printre care casa ca un cos de cumparaturi, biblioteca publica in forma unui raft cu carti, Casa Alba cu acoperisul in jos sau casa-balon se afla in SUA, potrivit unei colectii de fotografii de arhitectura, publicata pe Internet.
Potrivit colectiei de pe site-ul villageofjoy.com, din totalul de 50 de cladiri ciudate, 16 se afla in Statele Unite. La prima vedere, acestea nu sunt case, ci orice altceva, de la pantofi, oameni si fructe, la baloane din guma de mestecat.

"The Basket Building", o cladire de sapte etaje, in forma de cos de cumparaturi, se afla aflata in Newark, statul Ohio. Este sediul unei companii care comercializeaza, intre altele, cosuri lucrate de mana (Longaberger Basket), astfel ca ratiunile de autopromovare ale arhitecturii sale bizare sunt mai mult decat evidente.

O alta cladire americana care isi tradeaza destinatia prin aspectul sau este biblioteca publica din Kansas, Missouri. Acesteia i-a fost atasata, in 2004, o constructie ce serveste drept spatiu de parcare, care, din exterior, seamana perfect cu un raft cu carti.

O constructie care are rolul unui parc de distractii, Wonderworks din Pigeon Forge, Tennessee, a fost construita in 1998 ca sa arate ca si cum ar fi cazut cu acoperisul in jos pe o alta cladire. Totul la aceasta casa este construit cu susul in jos, de la acoperis si palmierii din jurul bazei cladirii, pana la interiorul constructiei. Legenda spune ca respectiva constructie ar fi fost un laborator secret localizat in Triunghiul Bermudelor, luat pe sus de o tornada si aruncat peste un depozit din caramida.

Daca majoritatea cladirilor americane sunt fie reproduceri la scara mare a unor lucruri sau persoane, fie constructii "imposibile", cum ar fi casa cu susul in jos sau casa-gaura, in restul lumii arhitectura ciudata pare mai degraba un joc de forme curbe, culori sau concepte.

Un exemplu de arhitectura bizara europeana este " The Crooked House" , casa vrajita din Sopot, Polonia, care arata o casuta din povesti, cu pereti, ferestre si acoperis care se unduiesc. Arhitectul ei, Szotynscy Zaleski, s-a inspirat din ilustratiile unor povesti cu zane realizate de Jan Marcin Szancer si din desenele suedezului Per Dahlberg. Cladirea are 4.000 de metri patrati si se afla langa un mare centru comercial.

O alta combinatie arhitecturala neobisnuita de forme si culori o reprezinta creatia arhitectului austriac Friedensreich Hundertwasser, care porneste de la ideea ca "linia dreapta nu corespunde naturii". Hundertwasser a proiectat mai multe case care ii poarta numele, cea mai mare fiind cea din Darmstadt, Germania. Constructia, care are 105 apartamente, cuprinde forme neregulate, organice, ca de exemplu domuri in forma de ceapa, ferestrele nu sunt puse pe aceeasi linie si au forme diferite, iar blocul are forma unei spirale de roca sedimentara, colorata. Casa a fost finalizata in 2000, la cateva luni dupa moartea arhitectului.

In Rusia, o casa bizara, Wooden Gagster House, din Archangelsk, este o darapanatura impozanta din lemn, inalta de 44 de metri si inpirata de o idee a unui fost mafiot local, Nikolai Sutyagin. Initial, casa trebuia sa aiba doar doua etaje, pana cand gangsterul a descoperit ca, in cladirile obisnuite, acoperisul nu este folosit destul de eficient, asa ca, in prezent, 11 dintre etaje, construite in etape, sunt doar acoperisul. Sutyagin locuieste la parterul cladirii si spune ca partea de sus a constructiei are doar rol decorativ.

O alta cladire ciudata, aflata in capitala Japoniei, este The Nakagin Capsule Tower, un bloc capsule proiectat de arhitectul Kisho Kurokawa pentru a rezista la cutremure. Finalizata in 1972, constructia cuprinde mai multe capsule din metal independente, fabricate separat si atasate ulterior unor turnuri din beton. Fiecare capsula are dimensiuni relativ mici (2,3 x 3,8 x 2,1 metri cubi) si poate fi inlocuita fara sa fie afectata structura cladirii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.